CNP – Program za utorak 26. april 2016. godine

 

CNP - znak 150

 

 

U utorak 26. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 19 i u 21 sat, biće prikazani filmovi Horoskop“ i „Kad budem mrtav i beo“ kao omaž nedavno preminulom velikanu jugoslovenskog glumišta Draganu Nikoliću.

Na nedovršenu željezničku stanicu u malom hercegovačkom mjestu dolazi Milka, čestita djevojka koja je uvjerena da je lijep život pred njom. U istom mjestu grupa drugova maltretira lokalne stanovnike, slučajne prolaznike, djevojke i turiste koji tuda prolaze na putu za more. Ovi problematični mladići se posebno zainteresuju  za djevojku Milku, i  prave opkladu ko će je prvi imati. Jedan od njih prema njoj ima jaka osjećanja i posmatra je na drugačiji način. Ipak, ona ga odbija, i dospijeva u neprijatnu situaciju, koju on nijemo posmatra. Film „Horoskop“ je režirao Boro Drašković.

Janko Bugarski, zvani Džimi Barka, mora da napusti svoje privremeno zaposlenje kao sezonski radnik, zajedno sa svojom djevojkom Lilicom. Majka, siromašna pralja, ne može da mu pomogne, a u fabrikama i preduzećima ne nalazi radno mjesto. Da bi došao do novca, Džimi potkrada radnike na jednom gradilištu, i u bijegu gubi Lilicu. Tada počinje njegova odiseja.

Upoznaje kafansku pjevačicu, Dušku, i postaje njen ljubavnik. Od nje uči da pjeva i iako nema talenta, ipak putuje po varošicama, pjevajući na vašarima i zabačenim vojnim garnizonima. Na jednom od nastupa biva otjeran sa bine, i bježeći ponovo nailazi na  Lilicu, koja zarađuje novac džeparenjem i simuliranjem trudnoće. Zajedničke avanture ih dovode do neočekivanog prevrata. Film “Kad budem mrtav i beo” režirao je Živojin Pavlović.

Filmski program CNP realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom a ulaz za sve projekcije je slobodan.

Iste večeri na Sceni Studio u 20.30 sati, okviru novog programskog segmenta Scena Akademija biće izvedena predstava po tekstu Luca Hubnera “Creeps”. Cijena ulaznice za sve programe u okviru Scene Akademija je 1 euro.