CNP – Program za utorak i srijedu, 10. i 11. decembar 2013. godine

 

CNP - znak 150

 

U utorak i srijedu, 10. i 11. decembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava  „Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić.

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Žarko Mirković.

U predstavi igraju: Tihomir Stanić, Ana Vučković, Jelena Rakočević, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević.

U srijedu 11. decembra, u Press sali Crnogorskog narodnog pozorišta u 12 sati, biće održana debata pod nazivom Ljevica juče, danas – Đilasu okviru ciklusa razgovora “Debata u pozorištu”.

Ciklus razgovora Debata u pozorištu predstavlja platformu kojom želimo da pokrenemo javnu diskusiju povodom predstave “Everyman Đilas” po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić.

Debatu želimo da vodimo i zbog stvarnosti koju pozorišna publika živi, kao i zbog toga što želimo da se pozorište zalaže za javni prostor, i da je za njegov rad, za njegovu kapacitiranost da govori društvu nužan i interdisciplinarni pristup. Debata je nužna pozorištu, kao što je pozorište nužno društvu i zajednici u kojoj djeluje.

Ciklus razgovora je zamišljen tako da pozorištu omogući dodatno djelovanje u javnoj sferi, i da ono postane mjesto susreta, kritičkog i intelektualnog promišljanja društvenih pitanja – pitanja na koja zajednički možemo tražiti odgovore, kako u pozorištu koje stvaramo, tako i u debatama koje pokrećemo.

Ciklus razgovora započinjemo debatom Ljevica  juče, danas – Đilas koja za polazište ima citat Milovana Đilasa iz “Slutnje postokomunističkog haosa”: Ideje se često uspješnije prerušavaju od ljudi.

Medijatori debate biće Janko Ljumović, direktor CNP-a i Borka Pavićević, dramaturškinja. U debati učestvuju: Lana Zdravković, teoretičarka, publicistkinja, politička aktivistkinja, kulturna producentkinja i umjetnica iz Ljubljane,  Zlatko Paković, publicista i reditelj iz Beograda, i prof. dr Živko Andrijašević, istoričar.