CNP – Razgovor sa dramskim piscem Jetonom Nezirajem

 

CNP - znak 150

 
 

U subotu 7. februara, u Pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta u 11 sati, biće održan razgovor sa dramskim piscem Jetonom Nezirajem, povodom početka rada na novoj predstavi koja će biti realizovana u aprilu – „o.REST.es IN PEACE – Saga jedne balkanske porodice“, koju je za Crnogorsko narodno pozorište napisao Neziraj. Predstavljanju novog projekta Crnogorskog narodnog pozorišta prisustvovaće i Škeljzen Malići, prevodilac, publicista i novinar iz Prištine, koji je dramu preveo sa albanskog na crnogorski jezik, i direktor CNP-a Janko Ljumović.

Jeton Neziraj, dramski pisac iz Prištine, autor je više od 15 komada koji su postavljeni i izvedeni širom Evrope, kao i u SAD-u. Njegovi tekstovi su prevedeni i objavljeni na više od 15 jezika kao što su: njemački, engleski, francuski, italijanski, poljski, makedonski, slovenački, rumunski, španski, turski, srpski, itd. Neziraj je bio umjetnički direktor Nacionalnog pozorišta Kosovo, a sada je direktor Quendra Multimedije, pozorišne producentske kompanije iz Prištine. Član je Evropskog kulturnog parlamenta, direktor Odbora Narodnog pozorišta Kosovo i koordinator za Kosovo EURODRAM mreže.

Predstavu „o.REST.es IN PEACE – Saga jedne balkanske porodice“ će režirati Stevan Bodroža, dramaturškinja je Bojana Mijović, kompozitor Žarko Mirković, kostimografkinja Lina Leković, scenografkinja Natalija Vujošević, scenski pokret Tamara Vujošević Mandić, izvršna producentkinja je Nela Otašević. U predstavi igraju: Nada Vukčević, Branimir Popović, Aleksandar Radulović, Mišo Obradović, Ana Vučković,  Nikola Perišić, Jelena Nenezić Rakočević, Žana Gardašević Bulatović, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dejan Ivanić, Jovan Dabović i Maja Stojanović.