CNP U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

 

CNP - znak 150

 
 

Crnogorsko narodno pozorište gostovaće u Narodnom pozorištu u Beogradu sa predstavama “Očevi su grad(ili)” i “Urnebesna tragedija”, u sklopu obilježavanja 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu.

Na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu u subotu 7. maja, biće izvedena predstava  “Očevi su grad(ili)”, autorski projekat Borisa Liješevića, a u nedjelju 8. maja na Velikoj sceni “Urnebesna tragedija” po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića.

Predstava „Očevi su grad(ili)“, čiji koncept i režiju potpisuje Boris Liješević, nastala je na osnovu dokumentarnog materijala, odnosno svjedočanstava stvarnih ljudi koji su se na različite načine našli u životnom procjepu između starih (ne)prevaziđenih vrijednosti „čojstva i junaštva“ i brutalnog kapitalističkog sna o brzom i lakom bogaćenju. Referentan društveni okvir predstavlja ulazak stranog (mahom ruskog) kapitala u Crnu Goru, te svjetska ekonomska kriza koja mu je slijedila, ali akcenat je na intimnim, unutrašnjim proživljavanjima i emocijama koje prate događaje.

Dramaturškinja predstave je Stela Mišković, saradnik na tekstu Milena Lubarda Marojević, kompozitor Aleksandar Kostić, kostimografkinja Ivanka Vana Prelević.

U predstavi igraju: Ana Vujošević, Danilo Čelebić, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković, Gojko Burzanović, Jadranka Mamić, Kristina Stevović, Mišo Obradović, Momo Pićurić, Nada Vukčević, Olivera Vuković, Petar Burić, Radmila Božović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Slobo Marunović, Slavko Kalezić, Zoran Vujović i Žaklina Oštir.

Predstava „Očevi su grad(ili)“ je učestvovala na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu, Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu, Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), Gradu teatru Budva…

 

Predstava Ocevi su gradili Borisa Lijesevica 445

 

Komad “Urnebesna tragedija” govori o sukobima u porodici koju čine bivši komunisti i pripadnici građanske opcije. Kolateralna žrtva porodičnih sukoba je dvanaestogodišnji sin Neven koji kraj komada dočekuje sa dubokom krizom identiteta. Od trenutka kada je napisan komad do danas proteklo je dvadeset i više godina i mnogo toga se i u nama i oko nas promijenilo. Svađe tzv. komunista i tzv. građana s kraja osamdesetih sada su samo sjećanje na put sazrijevanja našeg društva i zato je Neven u ovoj predstavi dječak koji se prisjeća djetinjstva i stavlja tačku na nekadašnje sukobe. Reditelj Veljko Mićunović je komad delikatno pomjerio ka crnogorskom mentalitetu ne ugrožavajući strukturu djela i ljepotu jezika. Ova predstava je značajna zato što Urnebesnu tragediju vraća u pozorišni život kroz novo i svježe čitanje.

Dramaturg predstave je Slobodan Obradović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, izbor muzike potpisuje Veljko Mićunović, asistentkinja kostimografa je Lina Leković. U predstavi igraju: Ana Vujošević, Mladen Nelević, Vule Marković, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Mišo Obradović i Momo Pićurić.

 “Urnebesna tragedija”  izvedena je na brojnim regionalnim pozorišnim festivalima i scenama: Sterijinom pozorju u Novom Sadu, Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu, Večerima Dušana Kovačevića u Šapcu, Narodnom pozorištu u Somboru, u Zvezdara teatru u Beogradu, Gradu teatru Budva, Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću.

 

Urnebesna tragedija 445

 

Gostovanje Crnogorskog narodnog pozorišta u Beogradu  finansijski je podržala Hipotekarna banka.