DEUS – Oslikavanje murala na fasadi zida KIC-a „Budo Tomović“

 

Deus - znak - logo

 
 

Francuski umjetnik Etijen u srijedu, 2.decembra počeće sa oslikavanjem murala na fasadi zida Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ u jutarnjim časovima. 

Performans se realizuje u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2015“ i Konferencije o klimatskim promjenama (COP21), a u saradnji Francuskog instituta Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport.

Rad predstavlja “puzgavca”, malu planinsku pticu, koja je zastupljena i zaštićena kako u Francuskoj, tako i u Crnoj Gori. Teška za posmatranje zbog često nepristupačnog staništa, ugrožena je prije svega razvojem ljudskih aktivnosti, koje prouzrokuju glavne promjene u njenom prirodnom staništu.

Ovaj rad koji ilustruje ljepotu zaštićene vrste je istovremeno i simbol i poruka koji nas podsjećaju na neophodnost kolektivne mobilizacije, u cilju kontrolisanja ljudskih uticaja na klimu i biodoverzitet.

       O umjetniku

Porijeklom iz Grenobla, Etijen je prošao školu kaligrafije, odakle je proistekla njegova jedinstvena tehnika. Figurativan i strastveno inovativan, uvijek pažljiv u preciznosti izrade svojih radova, Etijen je konstantno u traženju neočekivanih grafičkih rješenja. Aktivno se bavi grafitima od 1996. godine, što ga svrstava u rasprostranjen pravac street art-a, posebno kroz smjele murale i kompleksne i iznenađujuće anamorfoze.

Radovi na oslikavanju murala biće završeni u petak, 4.decembra, a tim povodom će se svim prisutnim obratiti direktor Francuskog instituta Crne Gore, Jean-Jacques Forté, sa početkom  u 12:30.