Dimitrije Popović – “Luča Njegoševe noći”

 

 

 

Dana 25. avgusta u Biljardi na Cetinju biće održana promocija knjige  LUČA NJEGOŠEVE NOĆI Dimtrija Popovća, koja je nedavno objavljena u Zagrebu, u izdanju Nacionalne zajednice Crnogoraca Hravtske i Skaner studija.

O knjizi će govoriti: Mladen Lompar, Pavle Goranović i Miraš Martinović.

 
 
 

 

Odlomke će kazivati glumci Ana Vučković i  Slobodan Marunović, a program će muzički obogatiti Dijana Lompar i Ljubica Tomašević.

Početak promocije je u 20 časova.

U pogovoru knjige “Luča Njegoševe noći”, Lidija Vukčević između ostalog kaže:

“…Ni najmanje slučajno u možda najboljoj svojoj umjetničkoj zrelosti Dimitrije sa bavi Njegošem: pred nama je netom dovršeni dio svojevrsnog triptiha kojim autor istražujući poetiku velikog romantičara propituje i vlastitu estetiku. Nakon što je završio zavidan ciklus od devdeset slika inspirisanih crnogorskim vladikom i pjesnikom i potom ga oblikovao u monografiju s dragocjenim predgovorom koji ne otkriva samo umjetničke već i obiteljske dodire s velikim prethodnikom, Dimitrije se okreće književnom, narativnom kazivanju  pripovjetkom LUČA NJEGOŠEVE NOĆI koja izvire iz jedinstvenog sistema artističkog kodiranja.

U Dimitrijevom je projektu, osim postavljanja izložbe ovih slika i izrada skulpture inspirirane Njegoševim mističnim stihovima:

O ti bićem beskonačni
bez početka i bez kraja!…”