Espressivo – Koncert Vladimira Domazetovića, Veljka Klenkovskog i Katarine Stanković

 

espressivo logo

 
 

Sedmi međunarodni muzički festival “Espressivo” ulazi u svoj finiš. Preostala su još tri koncerta. U poneđeljak, 4. avgusta 2014. godine, u 21 sat, u Ministarstvu kulture, održaće se koncert na kojem će nastupiti umjetnici okupljeni u triu Vladimira Domazetovića. Pored pijaniste Domazetovića, trio čine klarinetista Veljko Klenkovski i  violončelistkinja Katarina Stanković. Na repertoaru će biti djela Sen Sansa, Betovena, Grgina.

 

Vladimir DomazetovicVladimir Domazetović (klavir) je rođen u Baru. Kao najmlađi student Univerziteta Crne Gore, u šesnaestoj godini upisuje Muzičku akademiju u Titogradu. Studirao je kod profesora Vladimira Bočkarjova u čijoj klasi je 2003. godine i magistrirao. U periodu od 1995. do 1998. boravi u Parizu, gde na Visokoj školi AlfredCortot, u klasi profesora Marijana Ribickog stiče diplomu pijaniste-izvođača. Laureat je republičkih i saveznih takmičenja bivše Jugoslavije. Pobjednik je Prvog međunarodnog pijanističkog takmičenja u Novom Sadu (1992), iako se kao petnaestogodišnjak takmičio u studentskoj kategoriji. Dobitnik je druge nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1993) i finalista uglednog pijanističkog takmičenja u Senigaliji (1994). Koncertirao je više puta na festivalima Barski ljetopis, Grad teatar-Budva, Montenegro Music Festival, Nomus-Novi Sad… Ostvario je zapažene nastupe u Grčkoj, Bugarskoj, Rusiji, a često je svirao i u Parizu, u prestižnoj sali Alfred Cortot, kao i u Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru.
Tokom 2008. godine održao je četiri koncerta u Srbiji u okviru Nacionalne koncertne sezone, kao i na međunarodnim festivalima u Baru i Cetinju, a gostovao je prvi put i u Londonu. Iste godine, Vladimir Domazetović je ostvario saradnju sa eminentnim gudačkim orkestrom Virtuosi di Praga iz Češke Republike, izvodeći Bahov Koncert u f-molu, u okviru Barskog ljetopisa.

U Podgorici je u Crnogorskom narodnom pozorištu s Beogradskom filharmonijom tumačio Klavirski koncert u b-molu Petra Čajkovskog, dok je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom prvi put nastupio kada je imao samo 14 godina, svirajući solističku partiju u Mocartovom Koncertu u C-duru KV 467. Do sada je sa istim ansamblom, pored koncerata u Podgorici, nastupao i u Baru i Cetinju. Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su Konstantin Bogino, Jean Fassina, Vladimir Viardo i Jacques Rouvier. Za ostvarene rezultate na polju umjetnosti dobio je visoka društvena priznanja koja su mu uručena od strane Centra za savremenu umjetnost-Podgorica, Skupštine opštine Bar i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Vladimir Domazetović je angažovan kao selektor muzičkog dijela programa festivala Barski ljetopis. Asistent je za nastavu klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

Veljko KlenkovskiVeljko Klenkovski rođen je 1975. godine u Pancevu. Završio je srednju muzičku školu “Kornelije Stanković” u Beogradu, nakon čega nastavlja svoje školovanje u Parizu na konzervatorijumu “George Bizet” u klasi profesora Guy Deplusa. Na “Conservatoire National superieure de region de Paris” diplomirao je sa najvišim ocenama u klasi profesora Richarda Viellea. Dve godine kasnije magistrirao je sa pohvalama na “Ecole Normal de Paris” u klasi profesora Guy Deplusa. 2008. magistrirao je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikole Srdića.

Veljko Klenkovski osvojio je niz nagrada u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: Međunarodno takmičenje ”Leopold Bellan” u Parizu -prva nagrada, Međunarodno takmičenje u Pikardiji- prva nagrada, Međunarodno takmičenje u Parizu- prva specijalna nagrada, Savezno takmičenje u Ljubljani- prva nagrada, Međunarodno takmičenje u Beogradu – treća nagrada.Nastupao je kao solista sa Kraljevskim orkestrom iz Brisela, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom “Dušan Skovran”, gudačkim orkestrom  „Gudači svetog Đorđa”, Filharmonijom Nacija-Nemačka i td. Nastupao je i u mnogim kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu od kojih se najviše izdvajaju nastupi sa Gordanom Nikolićem,Hansjorg  Shelenbergerom, Julijom Hartig, Boštjan Lipovsek,braćom Kapison, zatim nastup na premijeri kamerne Opere

„Zora D” Isidore Žebeljan itd. Nastupao je u: Španiji, Rusiji, Kini, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Slovačkoj, Českoj, Americi i Indiji.

Veljko Klenkovski je do 2002. godine nastupao kao prvi klarinetista orkestra “Philharmonie der Nationen” u Nemačkoj kao i prvi klarinetista kamerne opere Madlenijanum i orkestra RTS-a u Beogradu.

Od 2002. godine nastupa kao prvi solista Beogradske filharmonije a takođe je i stalni član Balkanske kamerne Akademije. Osnivač je i član duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije kao i Beogradskog duvačkog trija. Nastupao je sa simfonijskim orkestrom “Bruno Walter” kao i Kiparskim nacionalnim orkestrom. U toku svog dugogodišnjeg orkestarskog rada sarađivao je sa mnogim eminentim dirigentima i muzičarima kao što su: Zubin Mehta, Christian Mandeal, Beri Daglas, Muhai Tang,Leopold Hager, Pol Angerer i drugi.

Profesor i kompozitor Ante Grgin posvetio mu je Koncert za klarinet i orkestar kao i nedavno napisanu Sonatu za klarinet i klavir. Slovenački kompozitor Ivo Petrić mu je takođe posvetio kvintet koji je premijerno izveden u Ljubljani.

Veljko Klenkovski se aktivno bavi i pedagoškim radom. Držao je majstorske kurseve u Francuskoj,Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori.Član je žirija medjunarodnog takmičenja „Ohridski biseri” u Makedoniji i „ Davorin Jenko” u Srbiji. Snimao je za radio i televiziju od kojih su najznačajniji ciklusi koncerata Borka Cicovačkog, „Skomranske igre” kao i CD Beogradskog duvačkog tria u izdanju PGP-a. Dobitnik je Oktobarske nagrade i nagrade za pedagoški rad.

Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

 

Katarina StankovicKatarina Stankovic (1976) zavrsila je nizu i srednju muzicku skolu “Josip Slavenski”u Beogradu u klasi I.Poparica i B.Petrovica. Fakultet Muzicke Umetnosti u Beogradu zavrsila je u klasi prof. Sandre Belic. Specijalisticke studije iz violoncela na FMU u Beogradu zavrsila je u klasi docenta Dragana Djordjevica.

U toku skolovanja usavrsavala se na majstorskim kursevima violoncelista Milosa Mlejnika, Lasla Meza i Ksenije Jankovic. Dobitnik je vise nagrada na republickim i saveznim takmicenjima kao solista i kao clan gudackog kvarteta. Od 2000.- 2002. godine bila je clan gudackog kamernog orkestra “Gudaci Svetog Djordja”, sa kojim je nastupala na koncertnim turnejama u Sloveniji, Madjarskoj, Crnoj Gori… Kao clan klavirskog trija “Azzuro” osvojila je I nagradu na medjunarodnom takmicenju “Petar Konjovic” i usavrsavala se na kursevima u Sloveniji i Austriji. Bila je clan Balkanske kamerne akademije ciji je umetnicki rukovodilac klarinetista Ognjen Popovic.

Od 2002. godine stalno je zaposlena u grupi violoncela u orkestru Beogradske filharmonije. Od 2012.godine radi na mestu zamenika vodje grupe violoncela Beogradske filharmonije.