Festival A tempo – Program za petak, 11. april 2014. godine

 

Muzicki centar-CNP

 
 

Ovogodišnji međunarodni muzički festival A tempo biće zatvoren u petak, 11. aprila  sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: Koncert za klavir i orkestar br.1 u b-molu – Petra Iljiča Čajkovskog i Simfonija br.3 u Es-duru “Eroika” – Ludviga van Betovena.

Solističku dionicu u Koncertu  P.I. Čajkovskog će tumačiti umjetnik ruskog porijekla, jedan od najangažovanijih pijanista današnjice,  Konstatin Lifšic.

 

Crnogorski simfonijski orkestar - nova

 

Grigorij KraskoGrigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra.
Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspijeh.
Od 2008. godine je bio koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija.

Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

Konstantin LifšticKonstatin Lifšic (Krakov, 1976) školovao se kod eminentnih profesora u Rusiji, Engleskoj i Italiji. Do osamnaeste godine živio je u Moskvi a potom se seli u London gdje postaje član Kraljevske muzičke akademije.

Ovaj umjetnik priređuje resitale širom svijeta i nastupa kao solista sa orkestrima kao što su: Filharmonija Njujorka, Simfonija Čikaga, Londonski simfonijski orkestar, Nova japanska filharmonija, Moskovska filharmonija, Ruski državni orkestar, Amsterdamska simfonijeta, Filharmonija Floride, Berlinski simfonijski orkestar, Sankt Peterburška filharmonija …

Konstatin Lifšic je takođe posvećen kamerni muzičar koji nastupa sa istaknutim umjetnicima poput: Miše Majskog, Bele Davidovič, Mstislava Rostrpoviča, Maksima Vengerova i dr. Nekoliko kompozitora napisalo je djela za ovog umjetnika. Snimio je veliki broj CD za najpoznatije izdavačke kuće.

Aktivan je i kao pedagog, od 2008. godine, predaje na Hochschule za muziku u Lucernu i održava master-klasove širom svijeta.