Festival A tempo – Program za srijedu, 9. april 2014.godine

 

Muzicki centar-CNP

 
 

Trećeg festivalskog dana na A tempu  u srijedu, 9. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupiće crossover pijanista svjetske reputacije, Maksim Mrvica.

Albumi ovog umjetnika prodati su u preko 2 miliona primeraka u više od 57 zemalja  (sa zlatnim i platinastim tiražom u Maleziji, Kini, Indoneziji, Tajvanu).

Na koncertu u Podgorici,  Maksim Mrvica će interpretirati djela: Kum – Nina Rote, Bumbarov let – Nikolaja Rimskog-Korsakova, Habanera – Žorža Bizea, Labud -Kamija Sen-Sansa, Balada br.2 u h-molu –Franca Lista, Čudo –Ernesta Golda, Varijacije na Paganinijevu temu -Sergeja Rahmanjinova i dr.

 

Maksim Mrvica 2Maksim Mrvica (rođen u Šibeniku) prvi nastup sa orkestrom kao solista imao je u jedanaestoj godini. Po završetku  Muzičke akademije u Zagrebu dalje školovanje nastavio je na Konzervatorijumu Franc List u Budimpešti, a master studije na “Ecole National des Musique” u Parizu.

Danas je crossover pijanista čiji su albumi prodati u  preko dva miliona primeraka u više od 57 zemalja (sa zlatnim i platinastim tiražom u Maleziji, Kini, Indoneziji, Tajvanu). Prvi album koji je snimio 2003. godine dobio je MTV priznanje za najbolji debitantski album. Godine 2010, Maksim Mrvica je snimio poslednji album pod nazivom Apasionata u Londonu.

Tokom prethodnih godina imao je uspiješne turneje u: Japanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Kini, Singapuru. U 2012. godini imao je koncert u dvorani Lisinski u Zagrebu sa Zagrebačkom filharmonijom. Takođe je bio pozvan da svira na završnoj ceremoniji na Dvadeset trećoj Nagradi Zlatna melodija u Taipehu na Tajvanu.

Njegova harizma i talenat privukli su neke od najvećih brendova širom svijeta kao što su: BMW, Mercedes, Amway, Chevrolet, Toshiba, Samsung, Nissan, Kia, Hyundai.

 Protekle godine je snimljen  dokumentarni  film o životu Maksima Mrvice pod nazivom “Maksim, Hrvatska rapsodija”.