Festival mediteranskog teatra “Purgatorije” – Monoopera “Dnevnik jednog luđaka”

 

Centar za kulturu Tivat

 

U četvrtak 25.08.2016. godine, u Atrijumu ljetnjikovca Buća u 21:00 sat, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće izvedena monoopera “Dnevnik jednog luđaka” u produkciji Moving Music Theatre.

Po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Marjan Nećak je režirao ovo djelo u kojem igra Ozren Grabarić.

Ozren Grabarić vrlo dobro prikazuje Gogoljevog protagonistu, istražujući izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizuje i otpisuje kao nepoželjnog. To prilično složeno Gogoljevo djelo iščitao je vrlo strastveno, pokazavši brojnoj publici da smo svi mi u suštini na neki način u sukobu sa stvarnošću.

To je i svojevrsna borba s vjetrenjačama, a Grabarić je svojom izvjedbom pokazao aktuelnost Gogoljevog djela u borbama malih ljudi, u njihovim svakodnevnim nastojanjima, htijenjima i mislima. Tema je univerzalna, jer borba čovjeka sa samim sobom, s unutrašnjim i spoljašnjim vjetrenjačama, njegove nesrećne ljubavi, nemogućnost ostvarivanja međuljudskih odnosa u svim kontekstima i danas su aktualne činjenice, koliko god društvo bilo naprednije i emancipovanije, i koliko god taj mali čovjek bio osvješteniji i dobro informisan o svemu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =