FIAT 2016 – Program za poneđeljak, 12. septembar

 

fiat-2016-program-12-9

 
 

PONEĐELJAK / 12. SEPTEMBAR 2016.

 
 

kuslevova-kucaOFFFIAT / 18.00 h

Kuslevova kuća

predavanje

“Susret s (ne)mogućim: “Koreografije” Žaka Deride”

Kristina Bojanović

 

RADIONICE / 18.00 h

cirkuske-vjestineKuslevova kuća (dvorište)

VJEŠTINE SAVREMENOG CIRKUSA

voditeljka radionice: Mira Beba Dobrković

Na radionicama će se izučavati osnove cirkuskih umjetnosti kroz: žongliranje, akrobatiku, balans, pokret i manipulaciju objektima. Radiće se vjezbe sa i bez rekvizita, sa posebnim akcentom na tijelo i njegove mogućnosti. Namijenjene su svima koji su bar nekad pozeljeli da pobjegnu sa cirkusom.

Voditelj radionice je cirkuska umjetnica  Mira Beba Dobrkovic koja je osnovala Centar za razvoj cirkuskih umetnosti Ludifico(www.ludifico.com).

 

TEATAR / 20.00 h

(65 min)

Hala fabrike “Radoje Dakić”Leptir - 3

CRNA GORA

Kraljevsko pozorište Zetski dom, Cetinje

Aleksandar Radunović

LEPTIR

Režija: Andraš Urban

Glumci:

Ana Vujošević

Dejan Ivanić

Srđan Grahovac

muzika: Aleksandar Radunović – Popaj

dramaturg: Rajko Radulović

kostimografkinja: Lina Leković

“Drama Leptir Aleksandra Radunovića beskompromisno dekonstruiše pojam porodice. Čovek unutar sopstvene nesposobnosti da se obračunava sa tradicionalnim pristupom društvu i samoj sebi nije u stanju da postane adekvatno ja, autentično lice osnovne zajednice,  da prihvati onog drugog s kojim treba da čini onu prvobitnu ćeliju društva, koja svakako nije namenjena za destrukciju negoli za stvaranje. Želimo se roditi, ponovo i ponovo. Ta želja ipak se artikuliše u tom naboju rušenja svega onog ljudskog koji inače ocenjujemo pozitivno, kao osnovne vrednosti čovekovog postojanja. Rodimo se za svaku scenu. A rađa se i zlo sa nama, jeste, unutar maternice društva. Odgovoran je uvek onaj drugi. I taj mora da strada. I sada, povodom ove drame, predstave, mi bi voleli da se svemu tome smejemo. Kažemo da pozorište treba da bude smešno. Želimo da se smejemo onim drugima, da kažemo da to nismo mi, to su oni.” Andraš Urban

 

Leptir - 2

 

TEATAR / 22.00 h

(60 min)

kuslevova-kucaKuslevova kuća

SLOVENIJA

Koprodukcija: Institut Divlja misao, Srednjeevropski istraživački institut S. Kierkegaard, Globalni teatar

Pozorišno – filozofski performans

KAKO SE KALI EGZISTENCIJALNA REVOLUCIJA?

Posvećeno Vaclavu Havelu

Režija: Nick Upper

Gosti: filozof Primož Repar i dramski pisac Samuel Beckett

Igraju:

Olga Grad

Niko Goršič

Primož Repar

U filozofsko-pozorišnom performansu susreću se genijalni pisac Semjuel Beket i slovenački filozof Primož Repar. Beket je 1982. godine posvetio svoj kratki dramski tekst “Katastrofa” češkom umjetniku i kasnije državniku Vaclavu Havelu. Havel je u to vrijeme već pet godina proveo u zatvoru. U današnje vrijeme, Primož Repar u eseju “Kako se kali egzistencijalna revolucija?” preispituje taj Havelov termin kao i mogućnost za etičku promjenu svijesti pojedinca.

 

OMAŽ / 24.00 h

Kuslevova kuća

Omaž Damiru Domitroviću

učestvuju: Slobodan Milatović, Niko Gorščić, Ljubomir Đurković

damir-domitrovicDamir Domitrović, pozorišni producent, rođen je 1963 u Rijeci, Hrvatska. Diplomirao je Sociologiju na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani 1990. godine i od tada je bio slobodni umjetnik. Bio je osnivač i direktor Ex Ponta,  jednog od najprestižnijih međunarodnih pozorišnih festivala,  osnivač festivala Kluže u Bovecu,  kulturnog društva B-52 u Ljubljani, generalni sekretar NETA (Nova evropska teatarska akcija) – pozorišne mreže, koja okuplja 21 zemlju i preko 70 teatara i pozorišnih festivala. Od 2013. godine bio je član Umjetničkog savjeta Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT.

Kulturni djelatnik, ambasador, vizionar i iskreni prijatelj svih onih koji su s njim dijelili sudbinu  pozorišta na ovim prostorima. Iznad svega, veliki prijatelj Crne Gore i istinski promoter njene pozorišne scene na regionalnom i evropskom nivou.

Moglo bi se reći da je svoju karijeru uglednog producenta otpočeo 1990. godine na FJATu (Festival jugoslovenskog alternativnog teatra) u Titogradu, predstavom: Kanon u režiji Emila Hrvatina koja je te godine osvojila prvu nagradu na Festivalu.

Nakon toga su uslijedile brojne koprodukcije koje su bile njegov zaštitni znak i do danas najuspješniji model regionalne saradnje kroz koji je Crna Gora, nesporno i njegovom velikom zaslugom, izašla na međunarodnu pozorišnu scenu. Ovaj model pozorišne saradnje, na crnogorskoj strani, podržali su i dalje promovisali: DODEST, CNP, Zetski dom kao i festivali: FIAT, Grad Teatar, Kotor Art i Teuta.

Preminuo je iznenada 11. marta u Podgorici.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 19 =