FIAT – Program za petak, 09. septembar 2016. godine

 

fiat-2016-program-09-9

 
 

PETAK / 9. SEPTEMBAR 2016.

 
 

OKRUGLI STO / 12.00 h

Fondacija Petrović Njegoš, Dvorac Petrovića na Kruševcu

FIAT, PERSPEKTIVA

Poslije više od 30 godina postojanja FIAT je na prekretnici kako da se organizaciono utemelji i programski profiliše, što će i biti osnovna tema ovog okruglog stola. Previše je vrijednih stvari potpisano FIATom i prosto je nezamislivo da se izražajnije kulturno i umjetnički ne valorizuje prednost već izgrađenog festivalskog brenda sa istinskom tradicijom. U svojstvu učesnika okruglog stola, pozvani su: princ Nikola Petrović Njegoš, predsjednik i osnivač Fondacije Petrović Njegoš, Pavle Goranović, ministar kulture, Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Podgorice, mr Nela Savković Vukčević, sekretarka u Sekretarijatu za kulturu i sport, Branimir Popović, direktor Crnogorskog narodnog Pozorišta u Podgorici, Dejan Projkovski, direktor Makedonskog nacionalnog teatra u Skoplju i član Umjetničkog savjeta Festivala internacionalnog alternativnog teatra, Petar Pejaković, reditelj i Branko Baletić, reditelj i član Umjetničkog savjeta Festivala internacionalnog alternativnog teatra. Moderatorka razgovora biće novinarka Rosanda Mučalica. Organizatori i domaćini okruglog stola su Ana Vukotić, direktorica Festivala internacionalnog alternativnog teatra i Slobodan Milatović, predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala internacionalnog alternativnog teatra. Okrugli sto organizuje se u partnerstvu sa Fondacijom Petrović Njegoš.

 

OFFFIAT / 18.00 h

Kuslevova kuća

predavanje

“Truth or dare? – o objektivnosti ideologije”

Andrea Jovanović

Andrea Jovanović je filozofkinja i članica Kolektiva Gerusija. Njeni teorijski interesi pokrivaju oblasti kritike političke ekonomije, marksistički feminizam i marksističke teorije rada. Njen politički interes se svodi na osmišljavanje i učešće u borbi za egalitarno društvo slobodnih pojedinaca, ukratko.

 

RADIONICE / 18.00 h

Kuslevova kuća (dvorište)

VJEŠTINE SAVREMENOG CIRKUSA

voditeljka radionice: Mira Beba Dobrković

Na radionicama će se izučavati osnove cirkuskih umjetnosti kroz: žongliranje, akrobatiku, balans, pokret i manipulaciju objektima. Radiće se vjezbe sa i bez rekvizita, sa posebnim akcentom na tijelo i njegove mogućnosti. Namijenjene su svima koji su bar nekad pozeleli da pobjegnu sa cirkusom.

Voditelj radionice je cirkuska umjetnica  Mira Beba Dobrkovic koja je osnovala Centar za razvoj cirkuskih umetnosti Ludifico(www.ludifico.com).

 

TEATAR / 20.00 h

ko-to-o-kotoru-1KIC “Budo Tomović” (velika scena)

CRNA GORA

NVO EXPEDITIO u saradnji sa JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, Kotor

European ARTIZEN Initiative / EU Creative Europe Programme

ACT4CITY – BAC Balkanski program za umjetnost i kulturu

Koto(R) Kotoru

Režija: Petar Pejaković

Autori/glumci:

Marjan Šantić, Radmila Beća Radulović, Slavica Lompar, Jelena Vukasović, Maja Mrđenović, Ilko Marović, Dragana Kunarac, Jelena Franović, Tatjana Rajić, Aleksandra Kapetanović, Maruška Drašković, Zorana Milošević, Mitar Mida Jovanović, Antonio Grgurević, Mirjana Popović, Žarko Nikolić, Mirjana Petrović, Stefan Lazarević.

U saradnji sa umjetnicima:

Miodrag Vargić, Dušan Murić, Aleksandra Dejanović

„Pozorište o Kotoru“ predstavlja višemjesečni procesni rad reditelja Petra Pejakovića sa stanovnicima Kotora čiji je cilj da se prikažu posebnosti, ali i problemi koji tište građane/ke. Dokumentarna predstava “KoTo(R) o Kotoru” (igra riječi: Ko to o Kotoru) je rezultat tog procesa. U predstavi su stanovnici/e ujedno – autori i učesnici/glumci. Procesni rad “Pozorište o Kotoru” obuhvatio je preko 50 radionica (od oktobra 2015. do juna 2016) i u njima je uzelo učešće oko 60 građana/ki.

 

ko-to-o-kotoru-2

 

 

TEATAR / 22.00 h

(80 min)

Kuslevova kuća

HRVATSKA

Bacači sjenki / Zagreb

U saradnji s: Kulturno informativnim centrom Zagreb, Zagrebačkim kazalištem mladih i Centrom za ljude i umjetnost LAUBA

Podrška projektu: Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

bitka-na-neretvi-2BITKA NA NERETVI

Autor koncepta i reditelj: Boris Bakal

Izvođači radova: Boris Bakal i Leo Vukelić

Dramaturškinja predstave: Anja Pletikosa

Scenograf predstave i koautor: Leo Vukelić

Autor muzike i zvučnih slika: Tomislav Babić

Kostimografkinja: Ivana Bakal

Video oblikovanje: Vedran Senjanović

Oblikovanje plakata: Ivan Klisurić

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna umjetnička platforma iz Zagreba. Nadistorijski i metadramski izvođački antispektakl “Bitka na Neretvi” je odgovor na potragu za Arhimedovom tačkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline savremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja je u mogućnosti promišljati sve. Bitka na Neretvi otkriva istovremeno javne i privatne dileme svojih izvođača, ali i njihove radne, moralne i općenito društvene okoline. To istraživanje, ono u svome, spram svoje prošlosti i spram svoga sada, ali i spram potencijalne budućnosti dokumentarističkom pristupu sažima iskustva stvarnih bitaka, pobjeda i poraza, ali i iskustva snimanja filma o bitci.

 

bitka-na-neretvi-1

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − 5 =