Film “Agnus Dei” premijerno u KIC-u

 

KIC - Logotip

 
 

Podgorička premijera filma “Agnus Dei” (Jagnje božije) albanskog reditelja Agima Sopija biće organizovana u petak, 25.marta, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Gosti podgoričke i crnogorske premijere uz glumicu Žaklinu Oštir biće reditelj Agim Sopi i glumac i koproducent Seljami Taraku.

Jednu od glavnih uloga u ovom filmu tumači poznata crnogorska glumica Žaklina Oštir koja je za maestralno tumačenje lika majke Marije pobrala nagrade za najbolju glumicu i to na dva renomirana filmska  festivala u Los Anđelesu,  Maverick Movie Festivalu i festivalu Legends of Hollywood, ali i na filmskoj smotri u Nju Delhiju. Ujedno, za ovu ulogu  uručeno joj je i priznanje za doprinos razvoju filma koje dodjeljuje Privredna komora Delhija.

Nastala po istinitom događaju, ova potresna životna drama govori o mladiću Petru, koji živi sa majkom u jednom selu u Srbiji. Rođen na Kosovu, Petar je plod zabranjene ljubavi, a priča dobija neočekivan obrt kada Petar shvati da je njegov otac Albanac koga on, služeći srpskoj vojsci, ubija u toku rata na Kosovu. Film je zapravo priča o ljubavi i mržnji dvije generacije, o krivici i patnji, strasti i grijesima iz prošlosti.

“Rodili su me oni koji nije trebalo da me rode, živio sam sa onima sa kojima nisam smio da živim, i ubio sam one koje nisam smio da ubijem.” (fragment iz filma)

Film je do sada odgledalo više od 120 hiljada gledalaca širom svijeta, prikazan je na 150 svjetskih festivala osvojivši čak 67 prestižnih nagrada. Između ostalih, vrijedi spomenuti nagrade na Međunarodnom Euro Film Festivalu, Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Salento filmskom festivalu u Italiji, Svjetskom filmskom festivalu u Džakarti, Burbank međunarodnom festivalu u Los Anđelesu i brojne druge.

“Agnus Dei” oživljava mitsku priču o Edipu. Pokazuje koliko je čovjek osjetljivo biće, uvijek u rascjepu i kad voli, i kad mrzi, čak i kada želi da pobjegne od zla ili ide ka njemu, čovjek pokazuje svoju potrebu da dominira nad ljudskom vrstom, sebično gradeći svoju sreću na bolu drugih. U stvarnosti, čovjek se nerijetko nađe u začaranom krugu ponovljenih priča sudbine, bilo da je on Edip iz antike ili Petar modernog doba’’, kazao je reditelj Agim Sopi.

Ulogu Petra tumači Astrit Alihajdaraj, dok ostatak glumačke ekipe čine pomenuta Žaklina Oštir, Dafina Beriša, Enver Petrovci, Čun Lajči, Bajruš Mjaku i drugi.

Film je na srpskom jeziku, a za djelove filma koji su na albanskom jeziku obezbijeđen je engleski prevod.

 

 
Više info

Žaklina Oštir, glumica 067 333 303
Sanela Orahovac KIC PR biro 069 417 029