Galerija “Centar” – Izložba mozaika Petra Vujoševića

 

Galerija Centar

U utorak, 14. maja u 20 časova u galeriji „Centar” biće otvorena izložba mozaika Petra Vujoševića.

Petar Vujošević je rođen u Nikšiću. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu a magistrirao je zidno slikarstvo na istom fakultetu. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Član je ULUCG-a, ULUPUDS-a, AIMC-a (Međunarodno udruženje za moderni mozaik). Živi i radi u Baru i Beogradu. Osnovao je grupu „Ametist“ sa kojom je realizovao 33 izložbe kroz projekte: Sazvučje savremenog, antičkog i ranovizantijskog mozaika; Omaž Aleksandru Tomaševiću; Savremeni mozaik; Mozaik malog formata; Konkretno-apstraktno; Album misterijskih životinja.

Samostalno je izlagao u Baru, Beogradu, Budvi, Podgorici, Pančevu, Zrenjaninu kao i na preko stotinu grupnih izložbi. Na festivalu „Barski ljetopis“ realizovao je četiri autorska projekta a organizovao je i vodio mnoge radionice mozaika.

U uvodnom tekstu za katalog Noel Putnik je, između ostalog, zapisao: „Već i svojim imenom predodređen za njega (pétros na grčkom znači kamen), ponikao u stenovitom kršu bezvremenih crnogorskih pejzaža, umetnik je od ranih dana razvio nesvakidašnju prisnost skamenom. Njegov odnos prema kamenu čudnovato je neposredan: kad govori o njemu, o njegovim bojama i prelivima u promenljivoj svetlosti, o građi i teksturi, stiče se utisak da govori o živom biću. I zaista, kamen je za Petra samo prividno mrtav, kao što je topokazao i Orfej kada je muzikom pokretao nepomično stenje. Tu istu drevnu moć Muza, opus musivum, koristi i Petar Vujošević da pred nama pokrene i oživi svoje mozaike, da im zada ritam koji tek treba otkriti pažljivim podešavanjem sopstvenih frekvencija.“

Izložbu će otvoriti mr Milutin Lutovac, profesor umjetnosti na Univerzitetu Donja Gorica.

Izložba je otvorena do 29. maja.

ZA VIŠE INFORMACIJA O STVARALAŠTVU PETRA VUJOŠEVIĆA

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

Katalog - Petar Vujosevic - naslovna