Galerija “Centar” – Izložba slovenačke umjetnice Valeri Volf Gang

 

Galerija Centar

 
 

U utorak, 26. januara 2016.godine, sa početkom u 19 časova, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“, biće otvorena izložba video radova slovenačke umjetnice Valeri Volf Gang pod nazivom „Fragmenti vremena i stvarnosti“.

Valeri Volf Gang (Slovenija, 1990) je završila Školu za dizajn i fotografiju u Ljubljani a zatim diplomirala Digitalnu umjetnost i prakse sa fokusom na video film na Umjetničkoj školi Univerziteta Nova Gorica; nastavila je školovanje na magistarskim studijama Programa Umjetnost medija i prakse u video i savremenoj umjetnosti. Usavršavala je svoja teoretska i praktična znanja na FAMU Filmskoj akademiji u Pragu i Umjetničkoj akademiji ESAD u Portugalu. Aktivno je uključena u različite oblike umjetničke produkcije, festivalske nominacije i nagrade, video i filmske projekte, selekcije međunarodnih izložbi i umjetničke rezidencije.

Stvaralaštvo vizuelne umjetnice Valeri Volf Gang fokusira se na video i savremenim umjetničkim praksama. Njen rad je odraz društvenih sukoba koji proizilaze iz političkih propisa i ograničenja, posebno kada putuje ili radi u inostranstvu. Njeni radovi naglašavaju kontrast između prirode i grada, sreće i tuge, autoriteta i slobode. Izložba „Fragmenti vremena i stvarnosti“ u Centru savremene umjetnosti Crne Gore predstavlja izbor video radova koji su nastali tokom različitih umjetničkih rezidencija kada je Valeri istraživala uticaje promjene okoline na umjetničku kreativnost. Tokom boravka u raznim zemljama (Singapur, Portugal, Austrija, Rusija, Los Anđeles itd.) stvarala je različite eksperimentalne i poetske video radove koji su govorili o njenom uključenju u novu sredinu. Ona često traži inspiraciju u prirodi, istražuje različita stanja podsvijesti i pri tom koristi kameru, montažu i zvuk kako bi stvorila različite vizuelne priče.

Izložbu, koja se može pogledati u galeriji „Centar“ narednih mjesec dana, otvoriće Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti.

 

Za više informacija o stvaralaštvu umjetnice
kliknite na naslovnu stranu kataloga

Valerie Wolf Gang - katalog naslovna