Galerija „Centar“ Podgorica – Izložba skulptura i crteža “Zemlja kosmosu”

 

 

U četvrtak, 26. januara 2017. godine, sa početkom u 19 časova, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba skulptura i crteža umjetnice Jelene Pavićević pod nazivom „Zemlja kosmosu“.

Jelena Pavićević je rođena u Podgorici 1989. godine. Osnovne i specijalističke studije, odsjek vajarstvo završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje u klasi prof. Milivoja Babovića. Apsolvent je na master studijama Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, odsjek vajarstvo u klasi prof. Mustafe Skopljaka. Dobitnica je Godišnje nagrade za vajarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje 2012. godine; Otkupne nagrade Univerziteta Crne Gore 2012. godine; Prve nagrade na konkursu „Umjetnost za Život“ – Zdrava Dona Montenegrina (nagrada za idejno rješenje nakita). Učesnica je mnogih internacionalnih kolonija. Izlagala je na velikom broju kolektivnih izložbi kao i na dvije samostalne izložbe. Učestvovala je kao rezident u Dukley European Art Community u Kotoru 2016. godine.
Članica je ULUCG od 2012. godine.

U tekstu za katalog izložbe istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević je, između ostalog, zapisala: „Akademski odgojena u najboljem maniru klasičnog poznavanja tretmana materijala, u smislu njegovog suštinskog prihvatanja i razumijevanja, autorka radi figure u terakoti, na tragu antropomorfnih sadržaja, mitskih i arhetipskih sugestija, gdje materijal gotovo da postaje narav stvorenih oblika… U pokušaju opredmećivanja ideje, prve misli, početnog, inicijalnog impulsa koji dalje tjera ka realizaciji skulpture, nastala je serija crteža ili tačnije rečeno kolaža (iz razloga dodavanja raznih materijala u crtež, novinski papir, vunica, tkanina…) koje Pavićević radi uporedo i u odnosu na svoju skulpturu.“

Izložbu u galeriji „Centar“ će otvoriti Milica Bezmarević, istoričarka umjetnosti.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × three =