Galerija “Marko K. Gregović” Petrovac – Izložba slika i crteža Danijele Drakulović Stamatović

 

Crvena komuna - 2

 
 

U  galeriji “Marko K. Gregović” u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu 4. juna 2015. u 21h (četvrtak) biće otvorena samostalna izložba slika i crteža akademske slikarke Danijele Drakulović Stamatović iz Podgorice, pod nazivom “Lični ezoterični svjetovi”.

Umjetnica će se predstaviti sa 24 rada rađenih kombinovanom tehnikom i tehnikom ulje na platnu  manjeg i većeg formata. Izložba će trajati do 16. juna 2015. godine.

…“Od umjetnosti ne treba uvijek očekivati divljenje. Ona je alat za dodir sa imaginarnim, sa onim šestim postotkom teksture i građe mozga koji nismo izučili. Razumije se ili se nikada ne doživi – približi se, pa se odalji u ezoteričnom bitisanju. Umjetnost je transcedentna i ako se razumije u tom smislu, lako ju je konzumirati. Apstrakovati suštinu proživljenog težak je put.

U izrazu moram biti sve, samo ne govoriti arhaičnim jezikom. Tada postajemo ,,nepitki”- ,,nekonzumirani” i naše djelo pripada negdje, gdje mu nauka pripisuje konvencionalno. Može li se to baš na takav način razumjeti, ostavljam Vam da probudite misao, upravo, prema umjetnosti?!…“ dio autorskog teksta Danijele Drakulović Stamatović.

 

Rad Danijele Drakulovic Stamatovic

 

Biografija:

Danijela Drakulovic Stamatovic
 
Danijela Drakulović Stamatović je rođena 25. septembra 1976. god. u Titogradu, Crna Gora.

Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju (1998-2002) u klasi profesora slikarstva mr Dragana Karadžića.

Izlagala je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njena djela se nalaze u Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Švedskoj, Holandiji, Americi, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Engleskoj.

Uzela je učešće na Cetinjskom bijenalu na temu ,,Rekonstrukcija” 2002. godine, na ,,Ljetnjem univerzitetu” koji je vodio Arno Lebel Rozu iz Pariza 2002.god., kao i na izradi mozaika teškog preko jednu tonu zajedno sa četiri kolege po skici slikarke Milene Perović, koji je ugrađen u zgradi Ruskog poslanstva na Cetinju.

Član je ULUCG od 2006. godine.