Grad teatar Budva – Najava programa za 22. i 23. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U subotu, 22. juna sa početkom u 21 čas na Trgu pjesnika se nastavlja književni program 27. festivala “Grad teatar”. Autorsko veče na Trgu će imati autorka Lidija Vukčević, koja će predstaviti svoj roman “Kiši li neprekidno nad Kotorom?”.

Lidija Vukčević je diplomirala 1977. (jugoslavistiku i filozofiju), magistrirala 1985. i doktorirala 1995. iz područja humanističkih i društvenih nauka na Katedri srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stipendistkinja Andrićeve zadužbine 1983/84. g. Od 1983. do 1987. lektorica za hrvatski i srpski jezik, književnosti i kulturu na Državnom sveučilištu u Milanu. Savjetnica za slovensku poeziju milanskom izdavaču „Jacca-book“. Od 200l. do 2004. lektorica za hrvatski, srpski i bošnjački jezik, književnosti i kulturu  na Univerzitetu “Stendal” u Grenoblu. Od 1983. objavljuje naučne radove, književnu kritiku, prijevode i eseje. Radovi pisani s kritičkog, komparativnog, filološkog, filozofskog ili istorijskog aspekta iz područja književnosti, jezika, metodike, filozofije, slikarstva, muzike. Liriku i esejističko-filozofsku prozu objavljuje kontinuirano od 1992. godine. Objavila preko stotinu eseja i poetskih ciklusa u domaćim i inostranim časopisima. Održala nekoliko desetina javnih predavanja i predstavljanja, u zemlji i inostranstvu. Uvrštena u pet antologija hrvatske i srpske poezije i jednu zbirku ženske proze na makedonskom jeziku, Crnogorsku enciklopediju DANU, Hrvatsku književnu enciklopediju. Prevedeni i objavljeni književni  radovi na italijanski, francuski, njemački, slovenački, makedonski jezik.

Recenzent romana, poznati hrvatski književni kritičar Velimir Visković, u svom tekstu navodi: “Svojim novim romanom Lidija Vukčević nam se predstavlja i u odnosu na svoju literarnost i u odnosu na suvremenu proznu produkciju, u duhu jedne sasvim nove ne: feminističke, nego, rekli  bismo, vrlo feminilne narativnosti, koju je prilično teško žanrovski uokviriti. Ponajprije se čini da je na djelu konceptualnost oblikovana kao ‘roman o romanu’ što se predstavlja i kao dijalog o istrošenoj romanesknoj formi i njena moguća uspostava, sve u dosluhu  sa senzibilnim čitateljem.“ Hrvatski akademik Zvonimir Mrkonjić ističe: „… kada dočitamo njenu neobičnu romanesknu topiku možda uvidimo da je Lidija Vukčević množinom svojih osjetljivih koliko i oštroumnih opažanja zapravo ponudila krhotine, pokušaj da se ono decentrirano osovi, a  puzzle jednog atomiziranog obiteljskog romana pretvori u supstancijalno, preferirajući radije da te krhotine blistaju kao  savršeni trenuci  osvijetljeni rasvjetom pripovjednog umijeća u dragocjenom prozno-prozaičnom slijedu.U kontekstu naše suvremene proze, posebice one ne-fikcijske roman  Kiši li neprestano nad Kotorom? Lidije Vukčević izdvaja se rijetkom istančanošću pripovjedačkog umijeća, ustrajnog u postizavanju svog cilja, koje se poziva na najbolje stranice klasika proze, Andrića, Desnice, Kaleba, Marinkovića.“ Sa Lidijom Vukčević na Trgu razgovara Velimir Visković, hrvatski kritičar, urednik i naučni savjetnik.

Zbog bolesti glumca otkazana je predstava „Kauboji“, koja je trebalo da otvori ciklus gostovanja predstava zagrebačkog teatra „Exit“ 22. i 23. juna. Gostovanje ovog pozorišta započeće izvođenjem predstave „Plemena“ koja je na programu 27. festivala „Grad teatar“ 24. juna.

Pres-služba “Grada teatra”