Grad teatar Budva – Najava programa za 24. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U ponedjeljak, 24. juna 2013. godine, započinje ciklus zagrebačkog pozorišta „Exit“ na ovogodišnjem 27. festivalu „Grad teatar“.

Nezavisno pozorište „Teatar EXIT“ osnovano je 1994. godine.  Za to vrijeme pozicioniralo se, kako se navodi: „kao teatar promjena, nemirenja s postojećim, teatar kojem je kvaliteta predstava na prvome mjestu. Kazalište koje je do sada svojim programima i visokoprofesionalnim pristupom radu pripomoglo u repozicioniranju nezavisnog sektora unutar društva te podiglo standarde ukupne kazališne ponude unutar regije. Kazalište koje se prvenstveno bavi bitnim socijalnim temama pozivajući na razmišljanje i postavljajući  brojna pitanja po kojima možete ‘kopati’ još dugo nakon gašenja reflektora.” Predstave Teatra EXIT gostovale su u Holandiji, Kanadi, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Portugaliji, Češkoj, Velikoj Britaniji,  Mađarskoj, Makedoniji, Rusiji, Grčkoj, Egiptu, Njemačkoj, a predstavljanjem na 27. festivalu “Grad teatar” nastupiće po prvi put u Crnoj Gori.

              Predstava koju ćemo vidjeti u ponedjeljak veče na Svetom Stefanu sa početkom u 22 časa, premijerno je izvedena u aprilu. Radi se o predstavi „Plemena“ u režiji Slavice Knežević, a po tekstu britanske rediteljke i autorke Nine Rejn.

             U kritici je predstava određena kao „jednostavna predstava nimalo jednostavne poruke“. Uz to, kritika navodi da se radi o predstavi koja je „kazališno djelo o ne sa­svim običnoj obitelji u ko­joj je jedno dijete gluho. No, kad je taj sin odlučio ’pro­mijeniti pleme’, kad se za­ljubio, na površinu su ispli­vali problemi koji postoje svuda oko nas. ’Plemena’ nam pružaju sliku današnjeg svijeta govoreći o našoj podijeljenosti, ali i potrebi za pripadnosti i o svemu što ona nosi: od pojedinačnih hijerarhija, interesa i pravila počevši od same obitelji nadalje. Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji ova višestruko nagrađivana drama nam pokazuje da o toj (ne)pripadnosti i dalje ovisi sreća pojedinca. Štoviše, umjesto da nam ponavlja kako smo svi jednaki, “Plemena” nam nude spoznaju i ukazuju na činjenicu koliko smo različiti. Gdje se ipak nalazi taj prostor u kojem plemena mogu naći suživot – o tome govori ova predstava nastala u koprodukciji  Planet Arta s Teatrom Exit.“

           Inače je istoimeni tekst Nine Rejn u 2012. osvojio nekoliko najvažnijih nagrada za najbolji dramski tekst uključujući i Drama League Award for Outstanding Play, New York Theatre Outer Critic Circlea i Off-Broadway Alliance Award – Best Play.

Režiju je uradila Slavica Knežević, a u predstavi igraju: Marko Trojanac, Slavica Knežević, Vanda Vinter, Matija Kačan, Slaven Šćepanović i Petra Kurtela.

 

U ponedjeljak 24. juna na Trgu pjesnika počinje i program „Budvanski autori“ posvećen stvaraocima u pisanoj riječi. Program se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve i dio je programa koji organizuje TOB pod nazivom „Dani umjetnika Budve“.

Tokom naredne sedmice, od 23. do 30. juna, u terminu od 20 časova, na Trgu pjesnika će se publici predstaviti neki od najzančajnijih pisaca i publicista koji žive i stvaraju u Budvi, ali i mladi autori koji će imati priliku da po prvi put predstave svoje stvaralaštvo pred domaćom publikom. Razgovore svih sedam dana trajanja festivala će voditi Nina Smailagić i Jelena Jelušić.

Prve večeri gosti će biti književni teorietičar i kritičar Božena Jelušić i pisac Dragan Radulović.

 

Pres-služba “Grada teatra”