Grad teatar Budva – Najava programa za utorak, 02. jul 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U utorak, 02. jula, na 27. festivalu „Grad teatar“, počinje ciklus jedne od najboljih mladih rediteljki regiona, Ane Tomović. Prva predstava ovog ciklusa biće izvedena na sceni na Svetom Stefanu, sa početkom u 22 časa.

Radi se o predstavi „Brod za lutke“, premijerno izvedenoj 2008. godine, nastaloj po tekstu Milene Marković, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Pisac teksta Milena Marković o predstavi je rekla: „Prvo, bajke su jako okrutne. Zato što je život okrutan i one predstavljaju inicijaciju u svet odraslih. Može da bude i drugačije ali tragači moraju da prođu određene krvave rituale. Ti rituali znače da moraš da prođeš, okrvaviš stopala, moraš da znaš ili da pogodiš, moraš da imaš nekog ko će da ti pomogne da nađeš. Znači, gospodin Slučaj je vrlo važna stvar u bajkama, a taj gospodin više od svega izaziva strah i jezu. Nema božanskog u bajkama, samo čudesnog. Nekad čak ne pobede oni koji su na početku dobro pozicionirani, nego oni koji imaju čudo. Zato je u ovoj drami jedna umetnica. Ona poseduje čudo u sebi. Osim toga što je čudo, ona je čudovište. To, znači, nije bajka ili je jedna bajka koja je samu sebe pojela, samu sebe grize za rep na jednoj krvavoj vrtešci. Onda, bajke su prirodne. Fiziološke su, u njima su postojeće osnovne boje i ogoljeni odnosi. Senzualne su. Najbolje bajke nemaju pouku. Zato što ne služe za tešenje nego za jačanje i za uzbuđenje. I pripremaju za smrt. Jedino čudovišta i umetnici ostaju da žive, o njima se priča i priča, i plaše se ljudi.“

Kritika je o komadu zapisala: „Iz priče u priču, iz slike u sliku “Brod za lutke” fantastičnom spisateljskom imaginacijom u hronološkom maniru povezuje krug života sa krugom bajki, dok se stilski i žanrovski situacije menjaju, te bivaju nešto više ili nešto manje groteskne, karikaturalne, apsurdne, ali čak i hiperrealne. Devojka koja zaglavljuje u lošem društvu postaje žena u dobrom, iako su te kategorije karakterističnom autorkinom drskošću izvrću na glavu. Zatim se penje na društvenoj lestvici, da bi usledilo ono što obično i biva s onima koji se “popnu” – silazak/ pad i, konačno, smrt, u želji da se “ponovo rodi i legne u čisto” (poetska vrednost teksta pojačana međuscenskim pesmama, koje su i svojevrsne didaskalije, posebna je vrednost uzbudljive i veoma dirljive drame Milene Marković).“

Na 54. Sterijinom pozorju, predstava je osvojila nagrade za najbolju predstavu, najbolji tekst, najbolje glumačko ostvarenje (jasna Đuričić), za originalnu scensku muziku (Darko Rundek), nagradu fonda „Dara Čalenić“ za najboljeg mladog glumca (Radovan Vujović) i nagradu Okruglog stola za najbolju predstavu.

Režiju je uradila Ana Tomović, kompozitor je DARKO RUNDEK, dramaturzi su VUK RŠUMOVIĆ i SVETISLAV JOVANOV, scenograf LjERKA HRIBAR, a kostimograf MOMIRKA BAILOVIĆ.

U predstavi igraju: JASNA ĐURIČIĆ, DRAGINJA VOGANJAC, MILICA GRUJIČIĆ, RADOJE ČUPIĆ, NENAD PEĆINAR i RADOVAN VUJOVIĆ.

Pres-služba „Grada teatra“