Grad teatar Budva – Program za 12. jul 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 
 

U petak, 12. jula, sa početkom u 21 čas nastavlja se književni program ovogodišnjeg festivala. Na Trgu pjesnika će gostovati crnogorska autorka Dragana Kršenković Brković, koja će predstaviti svoj najnoviji roman „Atelanska igra“.

Autorka je o romanu između ostalog zapisala: „Atelanska igra je roman o odnosu umetnika i vlasti. On nastoji da osvetli složene odnose između stvaralaca i onih koji vladaju, naročito odnos onih umetnika koji svoj uspeh duguju bliskosti s tronom. Tokom 15 dana maja meseca Atelanska_igra_naslovna12. godine p.n.e. Horacije, najveći pesnik svog doba, traga za nečim što bi pomoglo tadašnjem imperatoru Avgustu da otkrije uzrok /ili izroke/ iznenadne i prerane smrti imperatorovog prvog saradnika generala Marka Agripe. Taj nesvakišnji vladarev zahtev odvodi Horacija do raznih mesta – od milionske metropole do Ostije, najveće luke u zemlji, i do varošice Dvori na Brdu – gde on sreće ljude koji su poznavali generala. Sećanja Horacijevih sagovornika oživljuju pred pesnikom vreme kada je general, ponesen idejom o zidanju hrama sa neuobičajenim krovom – do tada neviđenom kupolom, došao u sukob sa određenim bogatim porodicama, kao i ličnu dramu jednog nesvakidašnje talentovanog neimara, koji je otkrio tajnu zidanja kupole. Ova sećanja, nesigurna i varljiva, iznose pred Horacija potpuno različite predstave ne samo o preminulom armijskom generalu, nego i o svim akterima jedne drame koja traje više decenija.  (…) Iako prati radnju koja je smeštena na razmeđi stare i nove ere, Atelanska igra nije istorijski roman. On se ne bavi rekonstrukcijom događaja koji se, po predanju ili po istorijskim dokumentima, desio. Sama radnja Atelanske igre, svi njeni likovi (sem pesnika Horacija, vladara Avgusta i generala Agripe) i mnoga mesta (kao, na primer, gradić Dvori na Brdu) su fikcija. U ovom romanu (žanrovski on pripada političkom trileru) realno vreme i prostor isprepleteni su s nitima sećanja. Tako svet Atelanske igre jeste svet snova, skrivenih čežnji, usamljenosti i strahova – straha od smrti, samoće, zaborava, komuniciranja sa drugima…

Dragana Kršenković Brković je autorka dva romana, Atelanska igra i Izgubljeni pečat, dvije zbirke pripovjedaka Gospodarska palata i Vatra u Aleksandriji, zbirke dramskih tekstova Iza nevidljivog zida i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Tajna jedne Tajne i Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, i na Fakultetu dramskih umjetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, na smjeru nauka o književnosti, Univerziteta Crne Gore. Bila je gostujući pisac u programu Pisci u gostima u Beču, Austrija (2011) i u Pečuju,  Mađarska (2013). Kao Hubert H. Humphrey stipendista Vlade SAD boravila je na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i Merilendskom univertzitetu u Kolidž Parku (2005-2006). Takođe, kao OeAD stipendista Vlade Republike Austrije bila je na studijskom putovanju u Gracu, na Karl-Franc Univerzitetu i Institutu za slavistiku (2008). Zastupljena je na evropskom portalu za književnost Traduki sa romanom Izgubljeni pečat. Njen roman Izgubljeni pečat bio je u selekciji za književnu nagradu „Meša Selimović“, Tuzla, BiH. za 2009. a roman Atelanska igra za istu nagradu za 2012. Dvije njene pripovjetke, Momin kamen i Vatra u Aleksandriji, zastupljene su u silabusu Katedre za slovenske jezike i književnost, na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. Njena knjiga bajki Duh Manitog jezera odabrana je od strane Internationale Jugend Bibliothek iz Minhena za White Ravens 2011, godišnju selekciju najznačajnijih knjiga za djecu u svijetu koje se izdvajaju svojim inovativnim umetničkim stilom.  Njena ilustrovana knjiga Tajna jedne Tajne bila je u selekcija Međunarodnog bijenala ilustracija /BIB/ u Bratislavi, Slovačka (2011). Dobitnica je nagrade za najbolji dramski tekst za djecu /Čudesna zvezda/ (1990).

Sa autorkom razgovara književni kritičar Vlatko Simunović.

Pres služba Grad teatra