Grad teatar – Najava programa za 02. jul 2014. godine

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

KNJIŽEVNI PROGRAM

U utorak, 02. jula, nastavlja se književni program 28. festivala „Grad teatar“ nastupom crnogorske pjesnikinje Tanje Bakić.

Tanja Bakić je rođena 1981. Diplomirala je i magistrirala na anglističkoj katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Piše poeziju i eseje, i prevodi sa engleskog jezika. Njena interesovanja obuhvataju englesku mističnu poeziju, kao i muziku dekade 1960-ih. Kao autor, prevodilac i priređivač, potpisuje ukupno sedamnaest knjiga (od čega pet knjiga poezije).

Njen esej Kavafijeva Itaka objavljen je u Atini u sklopu obilježavanja 150 godina od rođenja ovog pjesnika. Svoju poeziju (kroz antologije i časopise do sada prevođenu na japanski, kineski, španski, francuski, engleski, ruski, bugarski, albanski i makedonski jezik) čitala je na većim evropskim književnim festivalima. Pjesničke fotografije Bakićeve dio su kolektivne izložbe ’Mjesto poezije danas?’, održane u prostorijama berlinske Akademije umjetnosti u junu 2013. (po jedan izabrani pjesnik iz svake od 47 zemalja članica Savjeta Evrope), a potom i na Frankfurtskom sajmu knjiga. Internacionalni žiri sastavljen od istoričara umjetnosti sa sjedištem u Ankoni ju je izabrao da sa svojim književnim projektom Učenici kao nastavnici: Novi nastavni plan i program nastupi na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (jun i jul 2013. godine). Uvrštena je u ’Koret na asfaltu: prvu antologiju savremene crnogorske ženske poezije’ (Zagreb, 2013). Bila je pokretač crnogorske manifestacije Kuća poezije, i član Savjeta Podgoričkog sajma knjiga. Član je Savjeta Ratkovićevih večeri poezije. Zbirke poezije: Treptaj (Bijelo Polje, 1996); Bolesna ruža (Podgorica, 2009); Trava (Beograd, e-knjiga, 2009);  Svilene cipelice (Podgorica, 2011); Lover-crossed Star (izbor iz poezije na engleskom, Podgorica, 2012); Sjeme i druge pjesme (The Seed and Other Poems, dvojezično izdanje, Podgorica, 2013)-makedonsko izdanje: Seme i drugi pesni (Skopje: PNV publikacii, 2014). Knjige o muzici: Madonna robinja ili kraljica (Podgorica i Beograd, 2008); Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu (Podgorica, 2013).

Razgovor na Trgu vodi dr Svetlana Kalezić-Radonjić.

 

MUZIČKI PROGRAM

U crkvi Santa Marija, sa početkom u 22 časa nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala. Kao poseban ciklus najavili smo gostovanja umjetnika koji su svoju muzičku karijeru započeli u Budvi. Na večerašnjem koncertu će nastupiti mladi talenti, pijanistkinja Paola Mitrović, student Muzičke akademije sa Cetinja i Anja Sekulić, učenica Muzičke škole u Tivtu.

Anja Sekulić je rođena 2004. godine. Od svoje sedme godine svira klavir u muzičkoj školi u Budvi, u klasi profesorice Gabriele Aksamit. U kratkom periodu dobitnica je velikog broja nagrada: 2011 – specijalna nagrada na Festivalu mladih muzičara Crne Gore u Kotoru, specijalna nagrada – Concorso Internazionale Pianistico, „Citta di San Gemini“ – Italija, 2012 – I nagrada (najveći broj bodova ) – Međunarodno takmičenje „Daleki Akordi“ u Splitu, 2013 – specijalna nagrada na Festivalu mladih muzičara Crne Gore u Herceg Novom, 2013 – specijalna nagrada na međunarodnom pijanističkom takmičenju „Slavenski“ u Novom Sadu, 2014 – na međunarodnom takmičenju „Mladi virtuozi“ ušla je među tri najbolja izvođača, što je doprinjelo daljoj saradnji i radu sa istaknutim profesorima u inostranstvu. 2014 – I nagrada  ( najveći broj bodova ) – Međunarodno takmičenje „Daleki Akordi“ u Splitu koje je izuzetno značajno, jer su na cijelom takmičenju dodijeljena samo tri prva mjesta. Anja je pohađala seminare Borisa Kraljevića, Vladimira Babina, Dalibora Cikojevića koji ju je po drugi put pozvao na međunarodni seminar na Braču. Kao dekan zagrebačke Muzičke akademije, pruža ogromnu pomoć i podršku, jer je prepoznao nesvakidašnji talenat koji se treba njegovati i paziti. Anji veliku pomoć pruža Ministarstvo kulture, sa g. Branislavom Mićunovićem. „Fondacija Petrović – Njegoš“ na čelu sa princem Nikolom Petrovićem prepoznala je Anjin talenat i angažovala se za pomoć, da bi mala pijanistkinja mogla što bolje predstaviti svoju državu u inostranstvu. Trenutno je učenica Muzičke škole u Tivtu u istoj klasi.

Paola Mitrović je rođena 1996. godine na  Cetinju. Završila je nižu muzičku školu u Budvi u klasi profesorke Gabriele Aksamit. Nastupala je na brojnim takmičenjima i koncertima u Crnoj Gori (Kotor Art 2012. godine) i u inostranstvu i osvajala uglavnom prva mjesta i specijalne nagrade. Domaća takmičenja: Kotor – 2007. godine (I nagrada), Kotor – 2009. godine (specijalna nagrada), Kotor – 2011. godine (I nagrada), Herceg Novi – 2013. godine (specijalna nagrada), Herceg Novi – 2014. godine (zlatna lira – kamerna muzika). Na međunarodnom takmičenju u Splitu – “Daleki akordi Jadrana”, 2008. godine (I nagrada), “Premio pianistico Citta di Avezzano” – (Italija) 2010. godine (I nagrada), “Antonio Salieri”- Legnago (Italija) 2010. godine (specijalna nagrada), “Premio pianistico Citta di San Gemini” (Italija) 2011. godine (I nagrada). Međunarodno takmičenje “Zlatko Grgošević” 2012. godine (II nagrada), „Piano Talents” – Milano 2013. godine (II nagrada), Split (Daleki akordi Jadrana) 2014. godine (III nagrada). Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih profesora: M. Molcer, A. Serdar, V. Babin, D. Adni, D.Cikojević, V. Mlinarič, J. Kot, B. Kraljević, M. Mika.

Na programu su djela Baha, Betovena, Mocarta, Šopena, Seletkovića, Bartoka, Burgmulera, Glinke, Mendelsona, Lista i Donanija.