Grad teatar 2013 - 200

 
 
 

U srijedu, 17. jula 2013. godine sa početkom u 22 časa na sceni na Sv. Stefanu biće izvedena crnohumorna komedija sa elementima dramskog Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, predstava „Terorizam“ po tekstu Olega i Vladimira Pesnjakova, a u režiji Dina Mustafića.

Dino Mustafić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Režija i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Opšta književnost i bibliotekarstvo. Direktor je Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo. Režirao je dokumentarne filmove, muzičke programe i pozorišne predstave. Njegov prvi igrani film “Rimejk” po scenariju Zlatka Topčića doživio je svjetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu 2003. godine gdje je izabran među pet najboljih filmova Festivala. Nakon toga film je prikazan na mnogim internacionalnim festivalima, od kojih izdvajamo Montreal, Istanbul, Pariz, Rim, Minhen i San Francisko. Predstave Dina Mustafića izvođene su u mnogim teatarskim centrima na prostorima bivše Jugoslavije, te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu i Italiji. Režirao je predstave po tekstovima Sartra (“Zid”, “Prljave ruke”), Joneska (“Nosorog”, “Kralj umire”), Mrožeka (“Pješice”, “Policajci”), Molijera (“Tartif”), Koltezaa (“Roberto Cuko”), Šekspira (“Magbet”), Wajldera (“Spašeni za dlaku”), Švab (“Predsjednice”), Bojčeva (“Pukovnik ptica”, “Hanibal podzemni”),Gardnera (“Nisam ja Rapaport”), Vilqista (“Helverova noć”), Lohera (“Adam Gajst”), Nika Vuda (“Trg ratnika”), Glovackog (“Četvrta sestra”) i dr.Predstave “Pukovnik Ptica”, “Četvrta sestra” i “Helverova noć” nagrađene su nagradom “Ključ Tmača” koju dodjeljuje časopis za dramu, teatar i vaspitanje TmačaArt. “Helverova noć” je nagrađena i na festivalima u Kairu, Rijeci i Prištini, te je time ušla u istoriju Kamernog teatra 55 kao najnagrađivanija predstava.

Braća Pesnjakov su pisci, dramski pisci scenaristi, reditelji, producenti i glumci. Diplomirali su na Univerzitetu „Maksim Gorki“, Oleg na odsjeku za književnu teoriju i filologiju, a Vladimir na odsjeku za književnu teoriju i psihologiju. Zajedno su na Univerzitetu pokrenuli Pozorište mladih, orijentisano ka eksperimentalnom teatru. Braća i pišu u tandemu, a sva njihova djela se i objavljuju pod autorstvom barće Pesnjakov. U Rusiji ih hvale zbog čuvanja prirodnog govora u tekstovima. Njihova opuštena, cinična dovitljivost prožima cjelokupno djelo, a zajedno kreiraju gorko i zabavno preispitivanje života u postsovjetksoj Rusiji. Komad „Terorizam“ je u Rusiji objavljen 2000. godine

Na sajtu Kamernog teatra 55 povodom predstave je zapisano:  „Iako bi se na osnovu naslova dalo pomisliti da je u pitanju priča o terorizmu na globalnom nivou, autori nas, zajedno sa rediteljem predstave, zapravo uvode u niz scena jednog ličnijeg i mnogo prisutnijeg vida terorizma kojem smo svi svakodnevno izloženi. Bio on u spavaćoj sobi, u čekaonicama, u parkovima ili u uredima, taj terorizam mnogo je suptiliniji, ali i otrovniji, od blještavih eksplozija kojima smo zasuti putem medija. Predstava je rađena u tipičnom crnohumornom maniru i obiluje smiješnim i bizarnim situacijama koje su uvijek na granici gorkog smijeha i slatke samospoznaje. Bilo da si priznamo da smo, ili meta, ili oni koji traže metu za raznorazne metode kinjenja, teroriziranja, maltretiranja, dosađivanja, ili samo običnog i zdravog provociranja, „Terorizam“ će nas dotaći na mjestima kojih možda nismo bili ni svjesni da ih imamo. Glumački ansambl našao se pred zahtjevnim izazovom da kroz koreografiju, songove, zvučnu kulisu i prvenstveno glumu, iznese genijalnost teksta i čistoću rediteljske intencije.“

       Dino Mustafić, reditelj predstave ističe: “Ali, predstava ne govori samo o terorizmu na globalnom planu, već i onom koji se dešava svakodnevno, tu oko nas, kada se uzajamno teroriziramo unutar porodice, društvene zajednice i svih drugih fenomena koji prate jedan ubitačan ritam i tempo života – od trke za novcem do velikih suštinskih nesporazuma između nas i svijeta, te onoga kada se zapravo pojedinci teroriziraju tako da se primoravaju da rade ono što ne žele.”

U predstavi igraju: Gordana Boban, Maja Izetbegović, Vanesa Glođo, Jasna Diklić, Jasna Ornela Bery, Aida Bukva,Muhamed Hadžović, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Boris Ler, Ermin Bravo, Semir Krivić, Sanin Milavić, Adnan Goro, Kemal Čebo, Edin Avdagić.

Režiju je uradio Dino Mustafić, dramaturgiju Željka Udovičić i Vedran Fajković, scenograf je Dragutin Broz, kostimograf Lejla Hodžić, koreograf Marko Boldin, a muzički aranžman je uradila Tijana Vignjević.

 

Pres Grada teatra

 
 

 

Tagovi: , , , ,

 
 

Kalendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031