Grad teatar – Najava programa za 18. jul 2012.

 

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 18. jul 2012. godine

 

U srijedu 18. jula sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija nastavlja se likovni program ovogodišnjeg festivala otvaranjem izložbe karikatura pod nazivom “U nedostatku dokaza”, jednog od najpoznatijih karikaturista sa ovog prostora, Predraga Koraksića Koraksa.

Koraks je rođen u Čačku u učiteljskoj porodici. Posle rata živi u Zemunu gdje završava gimnaziju. Od 1953. studira arhitekturu na Beogradskom univerzitetu. Od sedmog  razreda gimnazije počinje da objavljuje karikature. Prvo u listu “JEŽ” a onda u listu “RAD”, gdje uskoro dobija stalno zaposlenje. Posle pet godina prelazi u “VEČERNJE NOVOSTI” gdje radi 25 godina. 1990. počinje u istom listu proces protiv njega zbog neslaganja sa uređivačkom politikom lista. Posle tri godine internog procesa dobija otkaz. Prelazi u list “VREME” gdje krajem 2005. prestaje da radi takođe zbog neslaganja sa uređivačkom politikom. Od 1988. radi za nekoliko nezavisnih listova : “Demokratija danas”, “Ekonomska politika” i “BORBA”. Ovi listovi, jedan za drugim prestaju da izlaze zbog represije režima. Osniva se “NAŠA BORBA” gdje radi od prvog broja svakodnevno. I ovaj list takođe zbog represije prestaje da izlazi. Od 1988. radi u listu “DANAS” koji opstaje, iako pod strahovitim pritiskom vlasti.U listu “DANAS” objavljuje svakodnevno aktuelnu karikaturu. Odnedavno sarađuje u nedeljniku NOVI MAGAZIN. Povremeno sarađuje u nekoliko svjetskih listova a poslednje vrijeme najčešće u magazinu “Courrier international” koji je u vlasništvu lista “MOND”. Dobio je veliki broj domaćih nagrada a takođe i nekoliko internacionalnih. Dobitnik je takođe i ordena “Vitez časti” kojim ga je odlikovala vlada Francuske republike.

Stojan Cerović u tekstu o snazi i uticaju Koraksove karikatrure je istakao: “Ali, jedini sigurni način da Koraks nekoga ostavi na miru jeste da se taj kloni laganja, krađe, nasilja i gluposti. Kako Milošević nije uspostavio puni monopol i patentirao prava na takvo ponašanje, Koraksova nepotkupljiva olovka obradiće i živopisne karaktere opozicije. Jedna neoprezna izjava ponekad je dovoljna da uobliči crtež od kojeg bride obrazi. Koraks i dalje vreba. Igra je ili završena ili samo prekinuta. Lopovi su vratili ukradeno, ali žanderi su uspeli da ih odbrane i zaštite. Naime, u domaćoj verziji oni se nalaze na istoj strani i zato ova igra ipak nije za decu. Dok se ne razdvoje i podele onako kako je jedino ispravno i prirodno, Koraks neće odustati.“

Izložba je otvorena do 28. jula, a izložbu otvara Voja Brajović.

 

Pres služba Grad teatra