Grad teatar – Najava programa za 19. jun 2012.

 

  Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 19. jun 2012. godine

 

U utorak, 19. juna, na sceni između crkava, sa početkom u 22 časa, nakon uspjele premijere pred prepunim gledalištem, biće održana poslednja repriza prve premijere  ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“, „Krčmarica Mirandolina“, po tekstu Karla Goldonija, a u režiji Juga Radovojevića, urađena u koprodukciji sa Hrvatskim narodnim kazalištem „Ivan Plemeniti Zajc“ iz Rijeke i festivalom Riječke ljetnje noći.

 

 

Magdalena Lupi Alvir, dramaturškinja predstave u komenatru ističe: „Prevoditeljica Morana Čale u predgovoru dramskome tekstu ističe: ‘Komediju Gostioničarka Mirandolina krase vrhunske značajke Goldonijeva umijeća strukturiranja jednostavna zapleta, bez čudesnih peripetija, u kojemu se susreću prosječni i svakodnevni, ali po osobnosti, govornim navikama i poštapalicama, ambicijama i staleškim obilježjima jedinstveni ljudi.’ Štoviše, u Goldonijevim likovima lako prepoznajemo i naše ljude, jer su njegovi značajevi plastični i univerzalni. No, koliko su ti „jedinstveni“ ljudi samo tek krvavi ispod kože i što ih nagoni na potpuno neočekivane postupke?“

Prevod teksta je uradila Morana Čale, adaptaciju i režiju Jug Radivojević, adaptaciju prevoda i dramaturgiju Magdalena Lupi Alvir, scenografijau Aleksandar Denić, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, scenski pokret Žak Valenta, svjetlo Predrag Potočnjak i izbor muzike Jug Radivojević.

Ulogu viteza od Ripafrate tumači Igor Đorđević, markiza od Forlipopolija Dražen Mikulić, grofa od Albafiorite Damir Orlić, Mirandolinu Marija Vicković, Ortenziju Tanja Smoje, Dejaniru Anastazija Balaž Lečić, Fabricija Jasmin Mekić i vitezovog slugu Alen Liverić.

 Budući da se radi o koprodukciji, predstava „Krčmarica Mirandolina“ će riječku premijeru  imati na festivalu Riječke ljetnje noći 27. juna.

Pres služba “Grada teatra”

 

PREDSTAVA “KRČMARICA MIRANDOLINA” JE PRAVI IZBOR –
POGLEDAJTE IZVJEŠTAJ SA PREMIJERNOG IZVOĐENJA –

LINK

Montenegrina.net