Grad teatar – Najava programa za 20. jun 2012.

 

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 20. jun 2012. godine

 

U srijedu, 20. juna, sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija otpočeće i likovni program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“. Likovni program će biti otvoren izložbom slika Izeta Alečkovića, jednog od najpozantijih bosansko-hercegovačkih autora.

O njegovoj umjetnosti je zapisano:

„Njegova umjetnost reflektuje umjetnika izolovanog u sopstvenom svijetu misterije, i umjetnika koji prikazuje nevesele momente ljudske tragedije. Kao rezultat, njegove slike su često (upitne) pod znakom pitanja i nisu prihvaćene od strane šire publike u sredini u kojoj su stvarane.

Iako izgleda da je sam i usamljen, Alečković – slikar i usamljenik – to nije. Temelj i baza na kojoj Alečković stvara svoje slike je još uvijek ovdje i on još uvijek živi i stvara u jedinstvu sa njima. Njegov rad izražava njegovo apsolutno poštovanje prema najvećim slikarima kao što su Frensis Bejkon, Pablo Pikaso, Van Gog, Čaim Sutine, Petar Lubarda i mnogi drugi, većinom koloriste-ekspresioniste. Neki savremeni graffiti umjetnici sum u bili inspiracija i snaga njegove kompozicije i majstorstva je svedena i pooštrena u impresivne i agresivne simbole i ukrase.

Njegovi kanvasi su ispunjeni jasnom i agresivno satiričnom umjetnošću, a možda čak i nagovještajem bogohuljenja a razlog se možda može naći u njegovoj usamljenosti i umjetničkoj izolovanosti. Sama upotreba smrti i ljudske patnje izgleda da sugeriše u isto vrijeme i šansu za bolju život i uzvišene ljudske vrijednosti našeg postojanja.”

Alečković je rođen 1944. godine u Sarajevu. Završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo. Izlagao je na 31 samostalnoj izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u nizu zajedničkih izložbi. Učestvovao je na izložbi „Dokumenta 11“ u Kaselu, na temu „Krah civilizacije“. Radi kao profesor u školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Autor je 18 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i niza zajedničkih izložbi. Učesnik mnogih akcija, instalacija i performansa sa grupom „ZVONO“. Bibliografija i ostala dokumenta uništena su u ratu.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

 

 

Takođe u srijedu, Ispod Citadele, u 21 čas, otpočeće i ovogodišnji muzički program 26. festivala “Grad teatar”. U saradnji sa Turističkom organizacijom Budve i preduzećem Copyright 20. juna je organizovan koncert jednog od najpoznatijih svjetskih gitarista, Mauricija Di Fulvija, koji će nastupiti sa Ivanom Sabatinijem i Đakomom Paroneom u “Mauricio Di Fluvio” triju.

Kritika je o De Fulvijevim vještinama primjetila: “Stilom i interpretacijom Mauricio Di Fulvio Trio kombinuje momente kojima dominira tačnost i usvajanje formalnih procedura pozajmljenih iz evropske istorije, pa sve do momenata iskrenog nepripremljenog izvođenja primjenjenog njihovom ekspresivnom jeziku i muzičkoj kulturi Afrike i Latinske Amerike.

 Instrumentalna elegancija, ravnoteža i tehničko izvođenje i nepogrešiv zvuk su najdominantnije odlike Tria, koji je gostovao na najvećim evropskim i američkim festivalima, a predstavlja snažno izvođenje puno jakog patosa.

Vođa tria je Mauricio Di Fulvio, italijanski gitarista i kompozitor, koji je, po sudu kritičara, smatran za jednog od najoriginalnijih i izvanrednih gitarista našeg vremena, pa o njemu kažu: „raznovrstan i eklektičan, plahovit i spontan, spretan i sofisticiran aranžer, improvizator“,  „sposoban da čita i uzvraća istom snagom i intenzitetom različite muzičke jezike“, „njegova izvođenja, ponekad odlučna, snažna, a ponekad elegantna i ukrašena, uvijek prave ravnotežu između tradicije i novina“, „održava prirodnu eleganciju instrumentala“.

„Autentičan čežnjivi sving i mediteranski mirisi provlače se kroz repertoar pjesama na albumu gitariste Abruca: „Slatke note“ 2000, „Mediteranski mirisi“ 2003, „A Flight of Fugues“ 2004, „Na putu za čudesnu zemlju“ 2007 i „Carinhoso“ 2010.

“Mauricio De Fulvio Trio” je na evropskoj turneji, na kojoj je, između ostalog, odabrao da posjeti i Budvu.

Press služba Grad teatra