Grad teatar – Program za četvrtak, 02. jul 2015. godine

 

Grad teatar Budva - 29

 

 

U četvrtak, 02. jula 2015. godine, sa početkom u 21.30h na sceni između crkava će se održati predstava po tekstu Mira Gavrana „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“ u režiji Irfana Mensura. Predstava je rađena u saradnji BITEF teatra i Jugoarta.

O predstavi je napisano: „Riječ je o komadu najizvođenijeg savremenog hrvatskog pisca Mira Gavrana, čija su djela prevedena na više od trideset jezika, i na osnovu kojih je priređeno više od 250 pozorišnih premijera širom svijeta. Gavran je dobitnik više od 20 važnih književnih nagrada, i jedini je savremeni pisac u svijetu koji ima festival posvećen njegovom liku i djelu “Gavranfest” i to od 2003. godine u Slovačkoj. Prošle godine festival je premješten u Poljsku.

Predstava ’Čehov je Tolstoju rekao zbogom’ smještena je u Jasnu Poljanu 1890. godine. Početak je ljeta na imanju velikog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja. Tolstoj je pozvao u goste mladog pisca Antona Pavloviča Čehova sa suprugom Olgom. Oni ne znaju razlog poziva, ali će ih to saznanje primorati da donesu važnu odluku o predstojećem ljetu. Ubrzo počinju sukobi u kojima učestvuju i žene velikih pisaca.

Drama se deli na više nivoa. Jedan nivo je odnos mladog i starog pisca – što je ujedno i odnos starog i novog u umjetnosti. Drugi nivo je odnos muškarca i žene u braku, a treći nivo je suprotstavljanje plemenitosti i samoljublja. Kao vezivno tkivo, kroz ovu dramu slutimo čovjekovu borbu protiv samoće. Odnosi među likovima su napeti, ali ta napetost povremeno i neočekivano koketira sa komičnim efektima“.

U podjeli su se našli: Predrag Ejdus, koji tumači Tolstoja, Jasmina Večanski koja glumi Sofiju, Ivan Đorđević u ulozi Čehova i Hana Selimović u ulozi Olge.