Grad teatar – Program za srijedu, 05. avgust 2015. godine

 

Grad teatar Budva - 29

 
 

U srijedu, 05. avgusta, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava, biće održan koncert Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića, kojim će umjetnici obilježiti svoju dvadesetogodišnju saradnju.

 

Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadic

 

O ovom, sada već klasičnom gitarskom dvojcu, koji je od ranije poznat i publici festivala “Grad teatar”, u obrazloženju ovogodišnje selekcije je navedeno: „Još jedno ukrštanje srodnih a ipak različitih izvođačkih senzibiliteta. Duo kojeg čine ovi proslavljeni gitaristi idealan je primjer za to kako dva muzičara jakih individualnih energija i virtuozne tehnike, u zajedničkom muziciranju donose publici jedan novi ugođaj, novu snagu izvođenja koja ih je, pored bogatih individualnih karijera, učinila duetom kojeg publika uvjek iznova želi čuti“.

Vlatko Stefanovski je rođen 1957. u Prilepu, u Makedoniji, u pozorišnoj porodici. Sa trinaest godina je počeo da svira gitaru. Kao tinejdžer je osnovao grupu “Leb i sol”, koja je postala jedna od najvažnijih rok grupa na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. “Leb i sol” su izdali 14 albuma. Imali su turneje po cijelom svijetu. Stefanovski je sredinom devedestih imao uspješnu solo karijeru. Snimio je nevjerovatne solo albume, kao npr. “Kauboji i Indijanci” u Sarajevu, “Vlatko Stefanovski Trio”, “Kula od karti”, “Grmljavina iz vedrog neba”, itd. Saradnja sa Miroslavom Tadićem, na albumima “Kruševo”, “Treta majka”, “Live in Belgrade”, “I Live in Zagreb”, na novi način je otkrila Vlatkovu akustičnu gitaru i njegovo dalje istraživanje tradicionalne muzike Makedonije. Poslednjih godina svirao je i snimao širom svijeta sa velikim brojem vrhunskih umjetnika: Tomijem Emanuelom, Stoćelom Rozenbergom, Janom Akermanom, Teodosijem Spasovim, Stefenom Milenkovićem, Kudsijem Ergunerom, Bojanom Z, Manuom Katčeom, Tonijem Levinom i mnogim drugima. Radio je i muziku za film, pozorište i balet. Vlatko je i kao solista svirao i snimao muziku sa velikim brojem orkestara i ansambala, kao što su: Simfonijski orkestar Londona, MDR simfonijski orkestar Lajpciga, Filharmonijski orkestar Monte Karla, orkestar “Tonkunstler” iz Beča, orkestar “Simfonijeta” iz Sofije, Filharmonijski orkestar Slovenije iz Ljubljane, Studentski simfonijski orkestar iz Skoplja, Makedonije, “FoolCool” džez “Big Band”, RTV Ljubljana “Big Band”, Hrvatski HTV “Big Band”, RTV Srbija “Big Band” itd. Sa triom “Vlatko Stefanovski” nastupao je širom svijeta. Stefanovski je poznat po jedinstvenoj tehnici i tonu gitare. 2007. je dobio počasni doktorat umjetnosti na Univerzitetu “Sveti Kirilo i Metodije” u Skoplju. Živi sa porodicom u Skoplju.

Gitarista, kompozitor i improvizator Miroslav Tadić je završio svoje formalno muzičko obrazovanje u SAD-u nakon studija u Italiji i rodnoj Jugoslaviji. Izvodio je i snimao u raznim okolinama i u raznolikim muzičkim stilovima, koji variraju od baroknih i klasičnih perioda pa sve do bluza, džeza, roka i muzike svijeta. Projekti koji spadaju u opus njegovih izvođenja i snimki su rađeni sa Markom Nojsifom, operom Los Anđelesa, sa Palsidom Domingom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijom MDR Lajpcig, Filharmonijskim orkestrom Monte Karla, Hauardom Levijem, Joakimom Kunom, L. Šankarom, Markusom Štokhausenom, Dušanom Bogdanovićem, Vlatkom Stefanovskim, braćom Teofilović, Vadadom Leom Smitom, Dejvidom Tornom, Marijom Žoaom, Džekom Brusom, “The Grandmothers of Invention”, Teodosijem Spasovom, Kudsi Ergunerom, Đivanom Gasparjanom, Panditom Svapan Čauduriom i Ustadom Ašiš Kanom, između ostalih. Tadić je snimao širom planete i njegovu muziku su izdale kuće poput CMP Rekords, M-A Rikordings, Trd Ir, Avalon, Kroacija Rekords, ENJA, Najn vinds i Soni/Bi eM Gi. Redovno svira po Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Japanu. Zadnjih godina Tadić se koncentrisao na razvijanje pristupa improvizaciji, koji kombinuje i suprostavlja muzički materijal koji se skuplja iz različitih izvora, kao što su barok, evropski klasicizam i sjeverno-indijska klasična muzika, flamenko, istočno-evropske folk tradicije, bluz, džez i rok. Poznat je po svom pionirskom radu u primjeni elemenata klasične i flamenko tehnike sa električnom gitarom. Komponovao je solo i kamernu muziku koja je izdata od strane Les Editions Doberman-Yppan. Tadić je pisao muziku za veliki broj eksperimentalnih i igranih filmova, za plesna i pozorišna djela. Od 1985. je profesor na uglednom Kalifornijskom umjetničkom institutu u Los Anđelesu.