Grad Theatre City Budva – Najava programa za poneđeljak, 08. avgust 2016. godine

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 

Dramski program:

U ponedjeljak, 08. avgusta, sa početkom u 21.30h, zbog očekivanih vremenskih nepogoda, predstava „Crvena“ će biti izvedena u sali bečićkog hotela „Tara“. Rezervacije za sinoćni termin (07. avgust) važe i večeras. Predstava je nastala po tekstu Džona Logana, a u režiji Danila Marunovića, rađena je u produkciji JU „Grad teatar“, a ujedno je i 71. premijera u tridesetogodišnjoj produkcionoj djelatnosti festivala.

 

Predstava Crvena - 1

 

U zapisu o tekstu, autor Džon Logan je istakao: “Rotkov atelje, ulica Baueri 222, Njujork, oko 1958–1959. Rotkov atelje u staroj fiskulturnoj (košarkaškoj) sali. Drveni pod je isprskan i premazan slojevima tamno crvene boje. Pretrpana tezga ili sto, s kantama boje, limenkama terpentina, tubama lijepka, kartonima za jaja, flašama viskija, kesicama s pigmentima, lončićima za kafu punim četkica, zatim jedan mali gorionik ili rešo i telefon. Tu je i gramofon, s gomilom ispreturanih ploča. Jedna vrata vode u predsoblje, koje se ne vidi, u kojem se likovi presvlače u radnu odjeću, i odakle ulaze i izlaze iz ateljea. Najvažnije, neke od najveličanstvenijih Rotkovih slika za ‘Sigramove murale’ poređane su i izložene oko prostorije. Rotko je imao mehanizam kojim je mogao da podiže, spušta i izlaže nekoliko slika u isto vrijeme. Slike se tokom komada mogu premiještati i stavljati u različite rasporede, za svaku scenu. Tu je i jedna zamišljena slika, koja „visi“ ispred publike, koju Rotko proučava kroz cijeli komad“. Alternativno, cijela pozornica može biti apstraktna.“

 

Predstava Crvena - 2

 

Komad “Crveno”  je prvi put izveden u „Donmar Warehouse“  u Londonu 3. 12. 2009. Marka Rotka je glumio Alfred Molina, a Kena oskarovac Edi Redmejn. Na Brodveju je prvi put izveden u istoj postavi u pozorištu „Golden“ u Njujorku 11. 03. 2010. Iste godine je komad dobio nagradu TONI za najbolju predstavu.

Danilo Marunović je rođen 1986. godine u Podgorici. Diplomirao je pozorišnu režiju na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti komadom Ežena Labiša „Dajte da se zagrlimo, Folvile!“. Režirao je dokumentarne filmove „Sad Song”, „Montenegrin Beauty”, „Evropa u mom gradu”, „Lud za tobom” i „Preludijum za snajper“. U Crnogorskom narodnom pozorištu je radio komad „Koza ili ko je Silvija?“, po tekstu Edvarda Olbija. Trenutno na domaćim i stranim pozorišnim festivalima razvija koncept „nevidljivog teatra“. Projekti kojima se bavi su uvijek angažovani, sa istaknutim društvenim komentarom.

Pored Marunovića, koji je pored režije uradio i dramatizaciju i izbor muzike, na predstavi rade i Dimitrije Popović (scenografija) i Adrijana Pajić (kostimograf).

U predstavi igraju Branislav Lečić i Marko Grabež.

Prevoz do hotela Tara je obezbijeđen (21 h sa polukružnog toka u Budvi).

Likovni program:

Izložba „Blenda F30“, najavljena za ponedjeljak, odložena je. O održavanju izložbe publika će biti blagovremeno obaviještena.