Grad Theatre City Budva – Najava programa za srijedu, 27. jul 2016. godine

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 

 

U srijedu, 27. jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja književni program festivala „Grad teatar“ predstavljanjem romana „Satovi u majčinoj sobi“ Tanje Stupar Trifunović.

Vladislava Gordić Petković u svom tekstu „Kuhinja, zagrljaj i porodilište“ ukazuje: „Ovaj poetski, brižno pisan, raskošni polifoni tekst afirmiše lirski senzibilitet koji nastoji da toliko puta trivijalizovani konflikti i paradoksi ženskog odra stanja budu konačno kanonizovani i legitimizovani. Bez postavljanja ideoloških teza i politizacije ženskog položaja (roman se odigrava u vakuumu univerzalizovanih kategorija, no svejedno u uverljivom prostoru odrastanja), Tanja Stupar Trifunović svojim prvim romanom Satovi u majčinoj sobi bira da se nadoveže na onu struju srpske ženske književne tradicije koja neguje intimistički i ispovedni postupak kao okvir za mudru i višeznačnu igru uzorima, modelima, značenjem i strukturama“.

Magdalena Blažević je u svom osvrtu na roman uočila: „Iako se ogroman dio romana dotiče ljubavnih odnosa, njegov je temelj ipak (ne)savršena ljubav majke i kćeri, koji se uvijek iznova preslikava iz generacije u generaciju. U ovoj višeglasnoj prozi Tanja Stupar Trifunović daje glas djevojčici, ženi i majci u svakoj od nas. Njezina se junakinja preobražava pred našim očima poput glumice koja učas iza zastora mijenja kostim i izlazi na pozornicu prepuna ožiljaka svoje prethodnice. U toj je polifoniji majčin glas najjači, jer ničiji glas ne može izazvati toliku bujicu emocija koliko majčin. Od tog se zvuka možete rasuti u milijune komadića. Pripovjedačica Satova majku uistinu upoznaje nakon smrti kroz stvari i tragove koje je ostavila u obiteljskoj kući. One oživljavaju u njezinim rukama i govore svoju priču. Ova gusto tkana proza vrvi motivima koji se kreću od onih iskonskih kao što je rađanje/stvaranja života pa sve do kušanja raznih oblika tog istog života. Očite aluzije na Tolstojevu Anu Karenjinu, feminističku heroinu,  svjedoče o univerzalnosti i aktualnosti ženskog pitanja u patrijarhalnom društvu gluhom za one unutarnje jeke…“

Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost u Banjaluci. Do sad je objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski  i francuski. Knjiga “O čemu misle varvari dok doručkuju” je nagrađena nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH u 07/08.  i bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award). Knjiga poezije ”Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću” nagrađena je Književnom nagradom  ”Fra Grgo Martić” za najbolju knjigu poezije, za 2009. godinu. Roman ’’Satovi u majčinoj sobi’’ nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost (EUPL). Isti roman je nagrađen i trećom nagradom na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS ’’Zlatna sova’’ za najbolji rukopis romana u 2014. godini, a bio je i u užem izboru za NIN-ovu nagradu i nagradu ’’Biljana Jovanović’’ za najbolji objavljeni roman na srpskom jeziku u 2014. godini. Dobitnica je makedonske nagrade Počasno Racinovo priznanje, 2014. godine. Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Godinama se bavila i književnom kritikom u dnevnim novinama i časopisima. Urednica je časopisa za književnost umjetnost i kulturu ‘’Putevi’’ i trenutno zaposlena kao urednica kulturnog programa u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Živi i radi u Banjaluci.

Sa autorkom na Trgu razgovor vodi prof. dr Vladislava Gordić Petković, profesor engleske i američke književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.