Gradsko pozorište Podgorica – Predstava „Hormoni“

 

 

U četvrtak, 23. marta 2017. godine, u 20 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće izvedena predstava „Hormoni“, sa Večernje scene Gradskog pozorišta. Priču o porođaju kao tabu temi ovog podneblja, režirala je Alisa Stojanović po tekstu Mile Mašović.

 

 

Ova crna komedija, rijetka u balkanskoj literaturi, a opet bliska duhu našeg podneblja, vrlo autentično detektuje važne probleme savremenog društva. Komad kritikuje zdravstvo i odnos koji društvo ima prema ženama. Problematizuje i odnos koji moderni svijet ima prema porodici, djeci, majčinstvu, očekivanim ulogama koje žene treba da zauzmu u društvu.

Autorka drame inspiraciju za pisanje komada pronašla je u dobro poznatoj i u našem jeziku odomaćenoj frazi – Sve su to hormoni – kojom se objašnjava hirovito ponašanje žena, naročito trudnica i majki. Kao materijal za pisanje poslužila su joj i svjedočenja o bolničkom i porodiljskom iskustvu na ginekološkim klinikama širom regiona.

Igraju: Maja Šarenac, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Branka Femić, Katarina Krek, Dejan Đonović, Ivona Čović-Jaćimović/Smiljana Martinović, Branko Ilić, Sanja Popović, Emir Ćatović, Andrea Mugoša i Darko Bjelobrković.

Autorski tim, na čelu sa rediteljkom Alisom Stojanović, čine još Darko Nedeljković (scenograf), Jelisaveta Tatić-Čuturilo (kostimografkinja) i Ivan Brkljačić (kompozitor).

 

Riječ rediteljke:

Drama „Hormoni“ privukla me je temom ali, prije svega, stilom pisanja mlade autorke Mile Mašović. Kratke i britke rečenice, otmeni, diskretni crni humor, efikasnost i jednostavnost jezika replika i događaja, kritički, a ne agresivan odnos prema problemima ovog vremena. Vjerujem da je zadatak svakog ozbiljnog pozorišta da prati i analizira vrijeme u kojem radi i živi i da otkriva nove kreativce. Zato je ovo hrabar repertoarski potez Gradskog pozorišta.

Alisa Stojanović

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 1 =