Gradsko pozorište Podgorica – Svjetski dan lutkarstva uz „Ružno pače“

 

 

Gradsko pozorište obilježiće sjutra i Svjetski dan lutkarstva – 21. mart. Tim povodom, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“, u 12 sati, biće izvedena naša višestruko nagrađivana lutkarska predstava „Ružno pače“ (6+), u režiji Jaroslava Antonjuka.

 

 

Svjetski dan lutkarstva obilježava se i slavi širom svijeta uz čitanje poruke koju prosljeđuje UNIMA – Međunarodna mreža za razvoj lutkarstva. Poruku, koju je ove godine za praznik lutkarske umjetnosti napisala Nancy Lohman Staub, pred početak predstave pročitaće glumac Dejan Đonović.

Igor Bojović, autor nove književne verzije jednog od najlјepših djela književnosti za dјecu koju je napisao H. K. Andersen, predstavu „Ružno pače“ posvetio je roditeljima, kako bi razumjeli odrastanje svoga djeteta i svijet koji ga okružuje. Na poetsko-duhovit način ovaj komad pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem, ali sa nadom da ljepota leži u srcu i ljudskoj osjetljivosti.

Igraju: Branko Ilić, Katarina Krek, Dijana Dragojević, Pavle Ilić i Dejan Đonović.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Eva Farkašova, kompozitor je Bogdan Szczepanski, prevodilac/dramaturg Zoran Đerić, a asistent reditelja Davor Dragojević.

 

 

 

Poruka Nancy Lohman Staub za Svjetski

dan lutkarstva – 21. mart 2017.

 

Godine 1929. nekoliko zaljubljenika u lutkarstvo iz samo sedam zemalja osnovalo je udruženje l’Union Internationale de la Marionnette (UNIMA) sa ciljem promovisanja i razvoja lutkarske umjetnosti. Ja sam se u UNIMA-u učlanila oko 1970. godine, očarana lutkama otkad pamtim.

Danas, zahvaljujući internetu, možemo u trenutku povezati hiljade istomišljenika iz cijelog svijeta bez obzira na nacionalne granice, političke i vjerske razlike. Na internetu su 24 sata dnevno dostupni snimljeni programi, predstave, konferencije, kursevi i radionice, a neki se čak emituju uživo. Dovoljan je jedan klik na tastaturi da se na ekranu pojave akademski radovi, publikacije i fotografije. Rast popularnosti o kakvom nijesmo ni sanjali nudi nebrojene mogućnosti formiranja međunarodnih saveza koji će zajednički raditi na ostvarenju našeg cilja: uzajamnog razumijevanja putem lutkarstva.

Lutkarstvo se razvilo gotovo u svakom kutku svijeta. Zahvaljujući stotinama sati dokumentacije na internetu, dostupne su brojne tradicionalne forme. UNESCO je njih dvanaest priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Na njegovoj internet stranici nalaze se informacije, prezentacije i video-materijali o toj baštini. U bazi podataka Kulturnog centra Azije i Pacifika (Asia/Pacific Cultural Centre Database) možete naći barem još jedanaest tradicija koje uključuju lutkarstvo. Nadamo se da će čitaoci biti zainteresovani da urone u bogatstvo izvedbi i dubine njihovih društvenih korijena.

Tradicionalno lutkarstvo možemo iskoristiti kako bismo otkrili zajedničku ljudskost koja leži ispod naših kulturnih razlika. Promjene su jedna od odlika tradicionalne umjetnosti, pa važnu ulogu ima dokumentovanje. Nakon gotovo četrdeset godina predanog rada nas nekoliko stotina entuzijasta za lutkarstvo, UNIMA je na svojoj interent stranici objavila Svjetsku enciklopediju lutkarske umjetnosti (Encylopédie Mondiale des Arts de la Marionnette), objavljenu 2009. godine, na tri jezika: engleskom, španskom i francuskom, dovodeći nam tako istoriju lutkarstva nadohvat ruku.

Enciklopedija je važno pomagalo za brojne muzeje širom svijeta koji u fundusu imaju zbirke lutaka, kao i za nekoliko muzeja koji su posvećeni isključivo toj umjetnosti. Njihove zbirke i katalozi mogu se naći na internetu. Neki eksperimentišu sa 3D slikama i replikacijom u obrazovne svrhe. Potpomognuto komunikacijom putem interneta, očuvanje istorijske baštine doprinosi budućem razvoju. Stotine savremenih lutkara iz cijelog svijeta objavljuju djelove svojih nastupa uživo na internetu kako bi privukli publiku i izvođače.

UNIMA sponzoriše izvođenja uživo, festivale, konferencije i publikacije, ali i izvještava o njima na svom sajtu. Kao što je i predvidjela mala grupa ljudi koja je osnovala UNIMA-u, njeni sadašnji članovi iz više od devedeset zemalja sarađuju bez obzira na razlike. Sa eksponencijalnim rastom izloženosti raste i naša odgovornost prema publici, ali i jednih prema drugima.

Proslavimo Svjetski dan lutkarstva kao prijatelji sa zajedničkim oduševljenjem za tu umjetnost objavljivanjem svojih proslava na internetu, koji nas zaista povezuje! 

NANCY LOHMAN STAUB rođena je u Nju Orleansu u američkoj državi Luizijani. Bila je jedan od urednika za planiranje Svjetske enciklopedije lutkarstva (World Encyclopedia of Puppetry Arts), za koju i dalje radi kao naučni savjetnik. Bila je direktor Svjetskog lutkarskog festivala 1980. godine i 13. kongresa UNIMA-e u Centru za izvedbene umjetnosti „John F. Kennedy“ u Vašingtonu. Radila je kao konsultant na osnivanju Fondacije Jim Henson u Njujorku za podršku lutkarstvu u Americi. Bila je predsjednica organizacije Puppeteers of America i potpredsjednica američkog ogranka UNIMA-e. Osnivačica je i predsjednica Savjetodavnog odbora Muzeja Centra za lutkarsku umjetnost u Atlanti, Džordžija. Objavila je brojne članke i eseje za muzejske kataloge. Nekad davno vodila je više od 10 godina malo lutkarsko pozorište u Nju Orleansu.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six − three =