HAPS – Komedija “Dobri ujkica”

 

Haps 2013 plakat

U poneđeljak 29. aprila, u 20 časova u završnici 18. Hercegnovskih Aprilskih Pozorišnih Svečanosti, još jedno gostovanje DOBRI UJKICA – komedija sa majstorima komedije: Jelisavetom Sekom Sablić, Markom Nikolićem, Nebojšom Ljubišićem, Tanjom Pjevac i Tamarom Dragičević.

Gospodin Val, koga svi zovu ujka Val (tumači ga Nebojša Ljubišić), najverovatnije čovek iz dubokog podzemlja, već u poodmaklim godinama zaljubljuje se u veoma mladu Dobri ujkicadjevojku sa sela, Sašu (igra ju mlada Tamara Dragičević). Ona ga očarava svojom spontanošću, šarmom, čednošću pa i ljepotom. Pokušava da izbriše svoju prošlost i pređe u svijet poštenja, časnosti i plemenitosti ali ona se mijenja…

Slavni britanski dramatičar Alan Ejkborn ovu je crnu komediju napisao 2003. godine.  Ova „savremena moralna alegorija“, kako su je okarakterisali britanski pozorišni kritičari, govori o prevari i pretvaranju, o sukobu naivnosti ruralne i iskvarenosti gradske sredine i o svojevrsnom gubitku ličnog identiteta. Istovremeno, ovaj je komad prožet specifičnim britanskim humorom koji se ogleda i u vrhunskim sporednim likovima koje će u srpskoj verziji drame tumačiti Tanja Pjevac kao Sašina polusestra Klo, Seka Sablić kao dizajnerka enterijera sumnjive prošlosti Šarmejn i Marko Nikolić kao bivši policajac Ešli.

„U ovoj drami sam prepoznao priču i likove koji čine našu stvarnost, sve nam je blisko, prepoznatljivo i „normalno“. Ovo je priča o devojci koja bira put kojim se sve lako dobija: posao, skupe stvari, dobra zabava. To je svet u koji ona veruje. Samo treba da bude ljubazna, da se druži, da pripada ponekom bogatom starcu. Devojka sa sela, veoma brzo, u velikom gradu pronalazi svoga „ujkicu“ ali i ujkica, koji je deo podzemlja, pronalazi nju sa namerom da je regrutuje u svoj biznis. Međutim priča se odvija neočekivano…”, kaže reditelj predstave, Stefan Sablić.