Herceg Novi – Promocija romana “Drugoga sunca luče” Miraša Martinovića

 

Promocija romana “Drugoga sunca luče” Miraša Martinovića održana je u Herceg Novom. Promocija je bila za novinare, a prva promocija za publiku je predviđena 18. maja 2016. godine u Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima, a zatim u Nikšiću.

Prenosimo izvještaj Radio Herceg Novog sa promocije za novinare koja je održana u koncertnoj sali Muzičke škole.

 
 

KNJIGA “DRUGOGA SUNCA LUČE” MIRAŠA MARTINOVIĆA – ROMAN SNOVIĐENJA

 

U koncertnoj sali Muzičke škole Herceg Novi predstavljen je roman “Drugoga sunca luče” Miraša Martinovića. Autor je kolegama, novinarima predstavio  novi naslov posvećen Njegošu, crnogorskom vladici, vladaru i pjesnku. Dvije decenije je, ispričao je Martinović,  strpljivo iščitavao, čak i prepisivao 1800 Njegoševih pisama,  knjige o Njegošu i Njegoševa djela, i još četiri godine  intenzivno pisao, nekoliko varijanti knjige “Drugoga sunca luče” ,  koja konačno nije istorijski roman, niti biografija o Njegošu, već neka vrsta imaginarne biografije o nepoznatom ili malo poznatom Njegošu.

 

Promocija u Herceg Novom

 

 – Trebalo je dubinski spoznati Njegoša, a prije toga je bio neminovan prolazak  kroz antiku, kroz crnogorsku istoriju, spoznati crnogorsko biće koje ga je iznjedrilo, učinilo posebnim. Stvarno pisanje knjige je otpočelo jednog proljeća u Prčanju. Čitajući djelove iz Testamenta, izvila se neka iskra, i ja sam se konektovao na neki dublji fon i tok. Čuo sam Njegošev glas i slijedio ga dok sam pisao. Kada sve sagledam, nepogriješivo me vodio neki nepoznati arhitekta koji je konstruisao ovu književnu građevinu. Bio je to Njegošev nepotrošivi duh koji vlada Crnom Gorom i Crnogorcima, i danas je jednako kao i onda. Pretvoren u paradigmu koja ima vječna značenja – rekao je na promociji  Martinović.

Prema njegovim riječima  roman “Drugoga sunca luče” je „snovidovna“ knjiga.

-Ovo jeste knjiga snoviđenja, priviđenja i proviđenja. Svaka njena riječ je sjenovita, vuče oba svijeta, sve se kreće ivicom između dva svijeta, između dva sunca, onog ponoćnog i ovog dnevnog. Na toj graničnoj crti oblikovala se Njegoševa posebnost. Njegoš je primao najdublje  istine, a samo na toj crti one se mogu čuti, istakao  je  Martinović.

Interesantno je i objašnjenje o više tokova u kojima se razvija ovo djelo.

Romana Drugog sunca luce - naslovnaMartinović kaže: jedan je stvaronosni, koji se bavi poslednjim Njegoševim danima na Cetinju, drugi je onaj kojeg slijedi vila i koji slijedi vilu, posebna poglavlja su ispisana lučama onoga drugog sunca, to je metafizičko putovanje, kojim se bavi u Luči. U knjizi Njegoš govori sa svojim sekretarom Milakovićem, s okupljenima koji  čekaju  njegov odlazak, to je govor sa stvarnim ličnostima, ali zapravo najviše je govor nestvarnog, s one strane. Njegoš govori s Florom, sjajnom zvijezdom trstijanskog teatra, s lovćenskom vilom  koja će mu se javljati u snu i na javi, u pustinji i u  Beču, Trstu, Veneciji, Peterburgu, Napoliju. Ta vila je metafizika, poezija. Predsmrtni rastanak, zapravo je spajanje sa njom zauvijek. Ovi i drugi tokovi prepliću se i slivaju u jedan jedinstveni tok – rijeku života i smrti, čuje se šapat milenijuma, govor nataloženog iskustva, iskonska snaga govora u kojem pulsira Crna Gora.

Značaj ove knjige autor objašnjava rečenicom:  u njoj progovara Njegoševski jezik, onaj jezik kojim je Njegoš govorio, autentični govor koji ima neprolazni žubor, kazao je Martinović.

Rješenje za korice i prelom knjige posvećeno su i s mnogo ljubavi uradili  Vitka Vujnović i Vojo Kilibarda, rekao je Martinović.

 Vujnović je podsjetila da je ovaj mali kreativni tim satima zajedno radio i dok je to trajalo Martinović je često  izgovarao rečenicu: “Svi koji su umrli su mrtrvi, Njegoš je živ”. Prema njenim riječima Martinovićeva knjiga „Drugoga sunca luče“ izuzetan je doprinos tom Njegoševom životu.

“Drugoga sunca luče” pečatane su u Zagrebu  – izdavači su Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner studio. Prva promocija najavljena je za 18. maj na Njegušima, u Njegoševoj rodnoj kući, a odmah potom dogovoreno je i predstavljanje u Nikšiću.