Izložba “Goodbye Childhood”

 

20.oktobar 2011.
Podgorica, Perjanički dom, 20h.

 

Izložba crteža Jelene Šalinić
“Goodbye Childhood”

 

 

U četvrtak, 20. oktobra sa početkom u 20 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu biće otvorena izložba crteža umjetnice iz Kraljeva Jelene Šalinić pod nazivom “Goodbye Childhood”.

Jelena Šalinić je rođena 1976. godine u Kraljevu. Srednju umetničku školu “Đorde Krstić” završila je u Nišu. Na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek slikarstvo, Beograd) diplomirala je 2000. godine u klasi profesorke Anđelke Bojović, gdje je i  magistrirala 2003. godine kod iste profesorke. Zaposlena je kao asistent na predmetu crtanje i slikanje, na Filološko-Umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM). Član je ULUS-a od 2001. godine. Samostalno je izlagala od 2000.godine u Kraljevu, Beogradu, Čačku, Nišu … kao i na brojnim kolektivnim izložbama.

Dobitnica je više nagrada, između ostalih: Nagrada za slikarstvo galerije Pero, Beograd 2000; Nagrada za studenta generacije FLU, Beograd, 2000;  Prva nagrada za crtež, VIII Beogradski bijenale crteža i male plastike,”Paviljon Cvijeta Zuzorić”, Beograd, 2007; Prva nagrada za crtež “30×30”, Savremena galerija Zrenjanin, 2007;  Finalista nacionalnog izbora “International Henkel Art Awards”, Kuća legata, Beograd, 2008; Prva nagrada za crtež fonda “Vladimir Veličković”, 2010.  Bavila se i kostimografijom u pozorištima u Nišu i Kraljevu.

U katalogu koji prati izložbu Marko Terzić je zapisao: „Goodbye Childhood“ Jelene Šalinić je ciklus crteža koji govori o melanholiji ali ne i sentimentalnosti. U njemu je umetničkim postupkom umešno prizvano ciljano autoisčitavanje deteta koje je i sada u umetnici, kao i u svakome od nas, iako mu lik odista više nije vidljiv, jer ono više ni nema sopstveni lik. Tu su ipak uspomene, selektivno sećanje, kockice regeneracije situacija, koje su kao realne celine odista negde pogubljene u maglinama zaborava, ali su ipak ostale da egziliraju u osećanjima koja prijaju ili možda izazivaju nelagodu. Takve situacije, krcate sopstvenim unutrašnjim pravilima i čak samosvojnim bivstvovanjima, na ovoj izložbi
stoje/pulsiraju/hodaju u nazad u crtežima velikog formata rađenih olovkama u boji i grafitom.“

Izložbu će otvoriti Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti.

 

VIŠE INFORMACIJA O UMJETNICI I NJENOM RADU
MOŽETE VIĐETI AKO KLIKNETE NA LINK