Izložba “Četiri godišnja doba” i predstava “Višnjik”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 15. 07. 2011. godine

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za petak 16. jul i subotu 17. jul 2011. godine

 

 

U subotu, 16. jula sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija će biti otvorena izložba mlade makedonske slikarke Tatjane Maneve, pod nazivom “Četiri godišnja doba”.

Autorka o ovoj izložbi ističe:

“Ovaj se ciklus bavi poznatim i rasprostranjenim subjektima – vizuelnim iskustvom metamorfoze događaja iz prirode koji su posledica smjene godišnjih doba. Proljeće, ljeto i jesen su predstavljeni subjektivno, kroz herbalne, cvjetne, voćkaste i dendrološke motive koji nam kroz bliže posmatranje omogućavaju da primjetimo apstraktna nebeska tijela.

Radi se o nebeskim pejzažima i svjetlucajućoj mrtvoj prirodi nadrealnih granica, lišenih svih vrsta “genius loci”, koji su stvoreni zbog svoje finoće, visoko poetične tenzije i ravnoteže između relanosti i impresije, koji u isto vrijeme shvataju muziku svjetlosti, podjelu i nanovo spajanje sopstvenih akustičnih izvođenja, bez predavanja osjećaju poniznosti.

Vegetativni motivi su simbol solarne i drevne vatre. U isto vrijeme oni prikazuju i skriveni htonski svijet, nude razumjevanje drugog aspekta promjene godišnjih doba baziranog na uskrsnuću.

Sve u svemu, najvažniji i najjednostavniji simbol bez kojeg ne postoji ni jedno djelo umjetnosti, omogućava nam ne samo da osjetimo neopažljivo u prirodi, već i da se zaljubimo u određene fascinacije, sa svom  njihovom mirnoćom i nadmoćnošću.”

Dijela su izvedena tehnikama akvarel, akrilik i suvi pastel.

Tatjana Maneva je rođena 1978. u Bitolu. Diplomirala je 2002. na Fakultetu lijepih umjetnosti u Skoplju. 2004. je dobila master na grafičkim umjetnostima sa grafičkim dizajnom.

Samostalne izložbe je imala u Bitoli, Skoplju, Parizu, Gostivaru, Stipu, Podgorici, Tivtu i Berlinu.

Dobitnica je sledećih nagrada: Nagrade potrošača na Internacionalnom bijenalu štampe, Seul, Južna Koreja, 2006, Nagrade za mladog autora na Internacionalnom trijenalu grafičke umjetnosti, Bitolj, Makedonija, 2009, Nagrade za mladog autora na Svetskoj galeriji umjetnosti na papiru, Skopje, Makedonija, 2010, Počasno pominjanje na Internacionalnom bijenalu grafike i štampe, Bharat Bhavan Indija, 2011.

Izložbu će otvoriti pijanista Bojan Martinović. Izložba je otvorena do 26. jula.

 

U nedjelju, 17. jula na sceni na Svetom Stefanu (amfiteatar) sa početkom u 22 h održaće se druga premijera ovogodišnjeg jubilarnog festivala, predstava “Višnjik” po Čehovljevom tekstu, a u režiji Dejana Mijača. Predstava se radi u koprodukciji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem iz Beograda, i ovo je ujedno 50. premijera-koprodukcija iz bogate radionice festivala za ovih 25. godina.

 

Dejan Mijač se školovao na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Bio je stalni reditelj u Narodnom pozorištu u Tuzli, zatim u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Pokondirena tikva Jovana St. Popovića, koju je režirao 1973. godine, postaje jedan od kamena-međaša tadašnjeg jugoslovenskog pozorišta. Predavao je glumu u Dramskom studiju SNP-a i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (Maksim Gorki – Vasa Železnova, Branislav Nušić – Pučina, Ljubomir Simović – Putujuće pozorište Šopalović, Jovan Sterija Popović – Rodoljupci, Ž.B.P. Molijer – Mizantrop…). Takođe je režirao i na svim važnijim scenama bivše Jugoslavije. Uveo je niz inovacija u savremeno tumačenje Jovana Sterije Popovića i Branislava Nušića. Višestruki je dobitnik najviših profesionalnih i društvenih priznanja. Živi u Beogradu, kao penzionisani univerzitetski profesor i još uvijek aktivni reditelj.

Sam Mijač, koji po peti put režira za “Grad teatar”, o ovoj predstavi kaže:

“Čehov je bio svjestan vrijednosti života kao takvog, uprkos činjenicama koje ga demantuju, jer najmanje je život lijep i najmanje daje povoda za optimizam. Sama vrijednost tog trenutka življenja, a život se sastoji iz trenutaka, je nešto što je veličanstveno. Čehov komponuje jednu čudnu muzičku partituru od tih trenutaka, ima raznih boja, ima mnogo i bola i patnje i smijeha i svega što je život, što prolazni život čini posebnim.

To nije priča sa poukom, to je priča koja je test za svakog onog ko prisustvuje predstavi.”

Mnoge Čehovljeve drame se igraju danas u pozorištima. Stvorio je jedinstvenu sliku ruskog realizma koji se može doživjeti kroz smijeh ili kroz suze. Većina njegovih pripovijetki je komična pa je zato on od smijeha stvorio sopstveno oružje protiv ružnih pojava života: eksplozijom smijeha je ismijavao laži, korumpirane ljude i one na vlasti. Pola vijeka posle svoje smrti, Čehov je ostao u sijenci ruskih romansijera. Tek kasnije ljudi su shvatili njegov značaj i u njemu otkrili genijalnog umjetnika. Njegova najpoznatija djela su drame:  „Galeb“, „Ujka Vanja“, „Tri sestre“, „Stepa, Slučaj iz prakse“, „Činovnikova smrt“ i zbirke priča: „Melopomenine bajke“, „Šarene priče“, „U pomrčini“.

Ranjevsku Ljubov Andrejevnu igra JASNA ĐURIČIĆ, Anju JELENA PETROVIĆ, Varju JELENA ĐOKIĆ, Gajeva SVETOZAR CVETKOVIĆ, Lopahina BORIS ISAKOVIĆ, Trofimova BOJAN DIMITRIJEVIĆ, Simeonov-Piščika BRANKO CVEJIĆ, Šarlotu  Ivanovnu NADA ŠARGIN, Epihodova NIKOLA VUJOVIĆ, Danjušu HANA SELIMOVIĆ, Firsa VLASTA VELISAVLJEVIĆ, a Jašu NEBOJŠA MILOVANOVIĆ.

Reditelj je Dejan Mijač, scenografiju je uradio Darko Nedeljković, a kostimografiju Leo Kulaš.

Predstava je na repertoaru “Grada teatra” i 18, 19, 20. i 21. jula.