Izložba skulptura Rista Radmilovića

U četvrtak, 7. aprila sa početkom u 19 časova u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju biće otvorena izložba skulptura Rista Radmilovića pod nazivom „Dodir ptice“.

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Risto Radmilović je rođen 1950. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu kao i magistraturu u klasi prof. Miša Popovića.
Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1982. sa statusom slobodnog umjetnika. Živi u Podgorici. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje kao i na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini. Samostalno je izlagao u Beogradu, Podgorici, Svetom Stefanu i Trebinju. Učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu a dobitnik je i više nagrada za svoje stvaralaštvo.

U tekstu napisanom povodom izložbe održane u Podgorici likovni kritičar Slobodan Slovinić je, između ostalog, zapisao:  “Kod Radmilovića nikada nema silovanja bilo kog materijala, on zna sve njegove karakteristike, on osjeća njegovu dušu, on osluškuje njegov dah, on ga apsolutno uvažava i poštuje. Zbog toga je njegov pristup vrlo logičan, promišljen i rezonski, on nasilno ne nameće materijalu ideju i oblik, već materiji podastire i prilagođava zamisao i formu. Takav, izuzetno respektabilni vajarski pristup, rađa veoma produhovljene i vrlo harmonizirane skulptorske sadržaje, kod kojih nema optičkih lomova i vizuelnih stresova…”

Na izložbi u Bijelom Polju Radmilović će se predstaviti sa 14 skulptura rađenih u različitim materijalima a koje su nastale u toku njegovog višedecenijskog bavljenja temom ptica.

Izložbu će otvoriti Ljubodrag Bato Mrdović, akademski vajar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 3 =