Izložba slika Draga Dedića u Bijelom Polju

 

11. jun 2012.
Bijelo Polje, Centar za kulturu, 18h.

 

Izložba slika Draga Dedića

Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Centrom za kulturu Bijelo Polje priređuje samostalnu izložbu slika istaknutog crnogorskog slikara Draga Dedića koja će biti otvorena u ponedjeljak, 11.juna u 18 časova.

Drago Dedić je rođen 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Studirao je na titogradskom Elektrotehničkom fakultetu, a studije je nastavio u Beogradu.

Otpočinje da se interesuje za umjetnost, bavi se slikarstvom, poezijom, prozom. 1967. odlazi za Pariz i nastavlja rad na slikarskom planu. Svoje prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji “Lambert” u Parizu. Od tada kontinuirano slika i izlaže samostalno i grupno u Francuskoj, a posebno na poznatim salonima: “Salon ACAM”, “Salon d’Automne”, “Figuration Critique”, “Salon d’Hiver”, “Salon des Artistes Indepedants”, “Salon de Mai”, “Salon Societe Nationale des Beaux Arts”, “Salon Comparaisons”, “Salon Societe des Artistes Francais”, “Salon Fantastique”, “Salon des Grands et Jeunes d’Aujourd’hui”.  Dedić je do sada je priredio preko trideset samostalnih a učestvovao je na više od tri stotine grupnih i kolektivnih izložbi u Francuskoj i svijetu.

Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama. Član je “Maison des Artistes” od 1977. i ULUCG-a od 1983. Duže vremena je član organizacionih komiteta “Salon d’Automne” i “Figuration Critique”.

U katalogu koji prati izložbu prof. dr Siniša Jelušić je u tekstu pod naslovom „Slika kao upitnost bića“, između ostalog, zapisao: “Jezik Dedićeve slike najpreciznije se može definisati pojmom metafizički realizam, čije značenje upućuje na postupak koji likovnom teksturom smjera ka drugoj realnosti (doslovno gr. meta ta fisika: iznad/iza prirode). Ovaj se smjer uspostavlja, u ravni formalnih i hromatskih istraživanja slike, za koje smo utvrdili da jezikom mitskih slika saopštavaju istinu bivstvujućeg.”

Izložbu će otvoriti Marina Čelebić, muzejski savjetnik u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.