Javno vođenje kroz retrospektivnu izložbu Srđana Vukčevića

 

28. oktobar 2011.
Podgorica, Dvorac Petrovića, 13h.

 

Javno vođenje kroz retrospektivnu izložbu
Srđana Vukčevića

 

 

U petak, 28. oktobra u 13 časova u Dvorcu Petrovića održaće se javno vođenje kroz retrospektivnu izložbu Srđana Vukčevića. Zainteresovane posjetioce će kroz postavku voditi autor.

Srđan Vukčević je rođen u Titogradu (Podgorica) 1959. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odsjeku slikarstvo u klasi profesora Stojana Ćelića 1983. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 1986. godine u klasi profesorice Mirjane Koke Mihać. Studijski je boravio u više evropskih zemalja – kao dobitnik  jugoslovenske nagrade iz fonda Moša Pijade više mjeseci boravi u Londonu; na poziv Rijks Academie van Beeldenden Kunsten koristi stipendiju vlade Holandije u Amsterdamu; francuska vlada dodjeljuje mu jednogodišnju stipendiju za slikarstvo uputivši ga na Ecole des Beaux Arts u Parizu.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoje stvaralaštvo, između ostalih:
Nagrada CANU za slikarstvo, nagrada “Petar Lubarda” na izložbi ULUCG, Prva nagrada Likovnih salona na Cetinju i Herceg Novom, Prva nagrada za crtež na Trijenalu crnogorskog crteža, Nagrada Oslobođenja Podgorice ,,19. Decembar”,  Oktobarska nagrada Beograda, Nagrada Centra savremene umjetnosti Crne Gore za doprinos crnogorskoj likovnoj umjetnosti. Do sada je izlagao na pedeset samostalnih i preko 250 kolektivnih izložbi u zemlji inostranstvu (Holandija, Italija, Francuska, Švajcarska, Engleska, Njemačka…). Živi i radi na relaciji Pariz- Podgorica- Herceg Novi.

Na retrospektivnoj izložbi u Dvorcu Petrovića Vukčević se predstavio slikama, crtežima, objektima i instalacijama nastalim  u proteklih 30 godina.