JU „Grad teatar“ – Program povodom Dana opštine Budva

 

Grad teatar 445x300

 
 

U petak, 20. novembra, sa početkom u 18 časova u Akademiji znanja će biti održano književno veče na kojoj će biti predstavljena zbirka „Zvijezda u meni“ Sofije Rađenović, mlade pjesnikinje iz Budve.

Sofija RadjenovicSofija Rađenović je rođena 2002. godine u Kotoru. Živi u Budvi. Pohađa VIII razred osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša“. Pisanjem poezije bavi se od devete godine. Prvi put je učestvovala na festivalu dječije poezije 2012. godine u Banja Luci („Dječije carstvo“) i tada je osvojila prvo mjesto u mlađoj kategoriji. 2013. i 2014. godine, osvojila je drugo mjesto na istom festivalu. Takođe je 2013. godine učestvovala na festivalu na Palama („Dani Duška Trifunovića“) i osvojila prvo mjesto. Na prestižnom festival ,,Limske večeri dječje poezije” u Priboju osvojila je nagradu za najmaštovitiju pjesmu 2015. godine. Iste godine osvaja Drugu nagradu na ,,Dječjem carstvu” u Banjaluci, i drugu nagradu na festivalu “ Kraljevstvo Bijelih Rada” u Bijelom Polju. Dvije pohvale dobija 2015. godine na festivalima “Šantićevo pero” u Kaluđerici i “Gordana Brajović” u Aleksincu. Bila je i finalista festival „Vaskršnji sabor“ u Mionici.
O Sofijinoj poeziji će govoriti poznati pisci i kritičari književnosti za djecu Tode Nikoletić, Velimir Ralević i Boško Lomović, a veče vodi prof. Svetlana Popović.
 
U subotu, 21. novembra, takođe u Akademiji znanja, sa početkom u 19 časova biće održano i književno veče prof. Miša Gaćinovića, na kojoj će biti predstavljen njegov novi roman „Bolnica“.
Miso GacinovicNovi kratki roman BOLNICA Miša Gaćinovića priča je o starcu, koji se na bolničkoj postelji prisjeća svoga života. Kroz retrospektivu i starčev unutrašnji monolog pisac počinje priču o glavnome junaku od njegovog ranog djetinjstva, koje obuhvata sazrijevanje u bivšoj SFRJ do zrele dobi kada Jugoslavije više nema.
Mišo Gaćinović piše pjesme, eseje, priče, romane… Objavio je dvadesetak eseja o pjesnicima na talasima Radio Budve, zbirke pjesama Oaza, Pjesme, Čudesni svijet, Knjiga o Potopu, Na bijelom hljebu, Čitanka šahovska i Iz nade rosa, zbirku priča Plač nad Slobodom, romane Tajna i Dolazimo…i odlazimo… Priprema za štampu eseje o južnoslovenskim i stranim pjesnicima, priče, probrane i nove pjesme. O romanu govore prof. Milena Radović, prof. Zorica Joksimović, Savo Gregović, novinar i publicista i Stanko Papović, novinar i publicista. Veče vodi prof. Stanka Stanojević.
Izdavanje obje knjige je podržala JU „Grad teatar“.