JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ i Opština Budva – Veče Branke Bogavac

 

Moderna galerija Budva 445

 
 
 

JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ i Opština Budva organizuju veče Branke Bogavac, novinarke i publicistkinje, dobitnice visokog francuskog priznanja – Ordena viteza umjetnosti i književnosti. Veče i druženje sa Brankom Bogavac biće priređeno na trgu ispred Moderne galerije u Starom gradu u četvrtak, 15. 08. u 20 sati. O radu i stvaralaštvu priznate novinarke govoriće njen prijatelj, književnik Miraš Martinović, a razgovor će voditi Stanka Rađenović.

Branka Bogavac - 2Branka Bogavac rođena je 1937. godine u Virpazaru na Skadarskom jezeru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. Na Sorboni je završila slavistiku 1968. gdje je i magistrirala. Bila je lektor za srpskohrvatski jezik na Sorboni – Pariz VIII, 1977/78 i dvadeset godina je bila profesor u Jugoslovenskoj dopunskoj školi u Parizu. Od septembra 2004. do jula 2006. godine bila je direktor Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u Parizu.

Prevela je pjesme Alena Boskea, Žan-Klod Renara i Mari-Kler Bankar. Objavljivala je za većinu glavnih dnevnih novina i magazina bivše SFRJ.

Među glavnim knjigama su joj Razgovori u Parizu (I, II, III), Razgovori sa Dadom, Slikarstvo kao neracionalna sreća, Pariski razgovori IV, Crna Gora u Parizu – razgovori i susreti sa crnogorskim umjetnicima.
Živi u Parizu od 1964. godine.