JU “Muzeji i galerije” Budva – Program za poneđeljak 23. i utorak 24. jun 2014.godine

 

 

23. jun 2014. godine

PETROVAC – Galerija Marko K. Gregović

U poneđeljak 23. juna 2014. godine, u 21 čas u galeriji Marko K. Gregović u Petrovcu biće otvorena izlozba slikarke Milice Marković Rajčević.

Milica Marković Rajčević je rođena u Podgorici. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 2012. godine, na odsjeku za slikarstvo u klasi profesora Branislava Bana Sekulića. Učesnik je više grupnih izložbi i slikarskih kolonija. Za sliku “Sjeta”, povodom manifestacije “Susreti”, jedna je od dobitnika otkupne nagrade, u saradnji FLU Cetinje i Ekonomskog fakulteta u Podgorici. U galeriji “Buća- Luković” u Tivtu održana je njena prva samostalna izlozba 15. oktobar 2013. god.

“Pokušala sam da privirim, ne, ipak, da zađem, u ono skriveno što je u dubinama svih nas, ne bi li na taj način, ono što slikam i predstavljam, bilo istinitije, a ne realno – ovo je moja realnost. S te strane, koliko god u sebi bajka djelovala fantastično, pa i groteksno, što ona svakako i jeste, odredivši je suvoparnim žanrom, nije samo za djecu, jer dijete u sebi nosimo, kao prvobitnu svijest.” – tekst autorke Milica Marković Rajčević.

Izložba će trajati do 02. jula 2014. godine.

 

Rad Milice Markovic Rajcevic

 

24. jun 2014. godine

BUDVA – Moderna galerija

U Modernoj galeriji u Starom gradu 24. juna 2014.godine sa početkom u 20 i 30 časova biće održan koncert kamernog ansambla Vox2feel – duo. Projekat koncerata dua je realizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore.

Vox2Feel – duo čine Bojana Pejanović-Kukić – sopran i Nedeljko Pejović – gitara.

Bojana Pejanović-Kukić je zavrsila nižu muzičku u Baru, a srednju u Kotoru kod prof. Mirele Šćasni. Muzičku Akademiju završava u Beogradu na Fakultetu Muzičkih umetnosti kod Radmile Smiljanić. Osvajač je prvih nagrada na brojnim republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima i održala solističke i kamerne koncerte u Crnog Gori, Srbiji, Austriji i Sloveniji. Do sada je igrala značajne ili glavne uloge u operama ”Sestra Andjelika” / Pergolesi, ”Figarova Ženidba” /Mozart i “Orfej”/Gluck.
Bavi se i pedagoškim radom kao profesor solo-pjevanja u školama u Baru i Budvi. Naročito su zapaženi uspjesi njenih učenika na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Nedeljko Pejović je nižu školu završio u Podgorici kod Miodraga Ćupića, dok je srednju završavao u Podgorici i Beogradu kod Srđana Tošića i Srđe Bulatovića. FMU u Beoogradu je završio kod Srđana Tošića. Pored interpretacije, gdje je ostvario velik broj koncerata, solo, kamerno, sa orkestrom drugo područje njegovog rada je kompozicija i transkripcija, a objavio je i više knjiga. Član je UKCG i bio je član ansambla za ranu muziku Royal Consort. Radi u muzičkoj školi u Podgorici i Budvi.

Program koncerta:

– Sv.G.F.Handel -”Joshua”;
– Sv. J. S. Bach – ”Quia Respexcit” iz “Magnificata”;
– Don A. Vivaldi – ”Aria di Abra”;
– Manuel de Falla-quatro cantos-
– ”El pan de Ronda”;
– ”Dios mio, que solos se quedan los muertos!”;
– ”Oracion de las madres”, ”Preludios”E. Moricone;
– ”Tema de Amor” iz filma ”Cinema Paradiso”:
– R.Dupere – ”Adagio”, ”Cirque du Soleil”, predstava ”Saltimbanco”,
– G. Gershwin – ”Summertime”;
– J.Kimura – ”Always with me” iz animiranog filma Spirited away.