Karver – Film Il papà di Giovanna (Đovanin otac)

 

Ambasada Italije - Sekretarijat za kulturu Podgorice - Karver

Prozor u italijansku kinematografiju

 
 

U srijedu 29. aprila u 20:30 h, projekcijom filma Il papà di Giovanna (Đovanin otac), režija: Pupi Avati, nastavlja se ciklus italijanskog filma – program Prozor u italijansku kinematografiju. Organizuju ga Ambasada Republike Italije u Podgorici u saradnji sa knjižarom Karver i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.

IL PAPÀ DI GIOVANNA

Godina: 2008 •Trajanje: 108 min • Žanr: drama • Režija: Pupi Avati

Glumci: Silvio Orlando, Francesca Neri, Alba Rochrwacher, Ezio Greggio, Serena Grandi, Manuela Morabito • Scenario: Pupi Avati • Muzika: Riz Ortolani

Nagrade:

David di Donatello 2009 za najboljuglavnuženskuulogu, Alba Rohrwacher

Nastro d’argento 2009 za najboljusporednumuškuulogu, Ezio Greggio

Nastro d’argento 2009 za najboljusporednuženskuulogu, Francesca Neri

Globo d’oro 2010 za najboljudebitantskuglumicu, Alba Rohrwacher

Globo d’oro specialeposebnanagrada, Ezio Greggio

Mostra del cinema di Venezia 2008 nagrada za najboljuglavnumuškuulogu, Silvio Orlando

NagradaPasinetti, Silvio Orlando

NagradaBif&st – Gian Maria Volonté za najboljumuškuulogu, Silvio Orlando

U Bolonji 1938. Mikele Kazali je professor likovnog koji živi sa kćerkom Đovanom koja pohađa istu školu. Djevojka je, objektivno gledano, ružnjikava i otac čini sve da je ubijedi u suprotno. Ide toliko daleko da pomogne jednom studentu u vezi njegove situacije u školi ne bi li joj se na neki način udvarao. I upravo zbog pretjeranih očekivanja koje ima djevojka sve će se pretvoriti u tragediju. Otkrivši da njena najbolja prijateljica ima seksualne odnose sa momkom u školskoj sali za fiskulturu, Đovana će je ubiti i nakon toga biti osuđena na boravak u psihijatrijskoj klinici.

Pupi Avati se ponovo vraća prošlosti i Bolonji o kojoj toliko voli da priča zato što je to mjesto njegove mladosti. Ovoga puta pogled je uprt u jednu nesrećnu situaciju koja je danas donekle još pogubnija, ima se osjećaj neuklapanja u važeće modele privlačnosti adolescenata u formiranju. Avati je kako i uvijek veoma vješt u rekonstruisanju atmosfere prošlih vremena i pružanju psihološkog portreta gubitnika, odnosno „skromnih“, u najdubljem i najhumanijem smislu te riječi. 

Film je titilovan na engleski jezik.

 

Ostali filmovi na programu