KIC “Budo Tomović” – Muzičko – poetsko veče posvećeno Blaženoj Ozani

 

KIC - Logotip

 
 

Muzičko – poetsko veče povodom 450 godina od smrti Blažene Ozane i 170 godina od štampanja „Luče Mikrokozme“ biće održano u petak, 12.februara 2016. godine, u sali DODEST, od 20 sati. Ulaz je besplatan.

U projektu učestvuju: Milica Kankaraš (harfa), Milena Kankaraš (klarinet), Marijana Vuković (učenica) i Bosiljka Kankaraš (scenario i režija) koje će dočarati životni put Blažene Ozane uz stihove „Luče Mikrokozme“ i djela: Mocarta, Hendla, Bula, Boksa, Kampena, Henson – Konanta i Loreala.

Blazena OzanaBlažena Ozana je rođena u Relezi 1493, a umrla je u Kotoru 1565. godine. Živjela je kao pastirica i nakon očeve smrti postala Božja službenica živeći blizu katedrale Svetog Tripuna. Na Veliki petak 1513. godine se u istoj katedrali odlučila posvetiti molitvi, pokori i dobrim djelima. Najprije je živjela kao pokornica, dvije godine kasnije postala je dominikanska trećoredica, položila je zavjete i nazvala se Ozanom u čast bl. Ozane iz Mantove. Budući da je bila vješta vezilja, njezini izvezeni korporali se i danas čuvaju u kotorskoj katedrali. Sve prihode koje je ikad dobila za svoj rad dijelila je siromasima. Zbog svojih djela, mnogi je smatraju apostolom hršćanskog jedinstva i zaštitnicom ekumenskoga pokreta. Uz Svetog Tripuna, Ozana Kotorska postaje zaštitnica Kotora jer je u najgorim trenucima potresa i kuge spašavala svoj grad.

Više info – Bosiljka Kankaraš 067 334 976