KIC „Budo Tomović“ – “Poglavlja 23 i 24”

 

Atak

Pozorišni ogled „Poglavlja 23 i 24“ (u podnaslovu – plamen kontemplacije), za koji su tekst pisali dramaturzi Dragana Tripković i Vasko Raičević, biće odigran 18. i 19. novembra 2013. godine, u Sali DODEST, KIC „Budo Tomović“ u 20 sati. Uloge tumače Ana Vujošević i Dejan Ivanić. „Poglavlja 23 i 24“ doživjela su uspjeh i privukla veliku pažnju javnosti nakon premijernog igranja na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, u koritu isušene rijeke Ribnice. „Poglavlja 23 i 24“ rađena su u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK, uz pomoć FIAT-a, a ovo je prvo scensko izvođenje komada.

Poglavlja 23 i 24“ je teatarski odgovor na apsurd crnogorske svakodnevice. Radnja prati bračni par koji za vrijeme večere, u svečanoj atmosferi i optimističkom raspoloženju, diskutuje o ličnim i društvenim perspektivama. Mada atmosferom upućuje na teatar apsurda, tekst je zasnovan na jeziku koji dominira javnim govorom u ovoj sredini. Tako neprirodne jezičke konstrukcije i floskule koje se uzimaju zdravo za gotovo iz sfere javnog prelaze u individualni prostor. Pokazuje se kako naš tzv. realni, svakodnevni diskurs zapravo pripada polju apsurda. Elementi od kojih je izgrađen takav svijet, kao i naš odnos prema sopstvenoj egzistenciji u takvim okolnostima, sami po sebi čine teatarski gest.

 

Poglavlje 23 i 24

Iz kritika:

Balša Brković – Vijesti

“Provokativno, duhovito, razigrano. Ironijska potka je naglašena na način koji izbjegava humor “na prvu loptu.” Imamo situaciju koja podsjeća na kakvu scensku etidu, nepretenciozan tetarski ogled čiji efekat na koncu u znatnoj mjeri prevazilazi uobičajenu pozorišnu retoriku tzv. angažmana. (…) Čini se da je najubjedljiviji dio u autorskom konceptu – upotreba jezika, zapravo poigravanje jezikom. Vrlo je vješto dočarana ona situacija kada jezik služi ne da bi nešto otkrio, učinio vidljivim, dakle, već da bi nešto pokrio, sakrio, učinio nevidljivim. Miksujući diskurs o evrointegracijama i o “maminoj kuhinji” naši junaci pokazuju šizofreni optimizam tipičnih konzumenata medijske politike, odnosno medijske slike o politici.

Žena neće da jede paradajz, jer nije uzgajan po evropskim standardima. “Znaš li da organska hrana mora da se proizvodi samo na mjestima koja su oko sto kilometara udaljena od auto puteva?” Na primjedbu muža da “mi nemamo auto put”, žena hitro odgovara – “Nemamo. Ali crnogorski “posao vijeka” počinje ispočetka! Put Bar – Boljari, gradiće Kinezi. Ponuda kineskih kompanija CCCC i CNBS za prioritetnu dionicu je prvorangirana!”

Jer, nije važno što se loše živi, nije važno što nemaju novca da kupe školske knjige djetetu, nije važno što nemaju posla, važno je samo da sve bude dobro sa “poglavljima 23 i 24”.

Maja Mrđenović – Pobjeda

“Poglavlja 23. i 24.“ su jednostavna, nepretenciozna, bitna i inspirativna pozorišna izvedba, koja kroz efektno sučeljavanje suludog, ušminkanog privida koji pokušavaju da serviraju vlastodršci i njihovi zaslijepljeni poslušnici, te stvarnosti koja je bijedna, posreduje apsurd i farsu kao primarna osjećanja bivstvovanja u aktuelnoj crnogorskoj realnosti. Ona emanira emancipatorski, politički stav, ali bez pamfletizma i naravoučenija, nego kao iskrivljeno ogledalo iskrivljene stvarnosti, koje u sveopštem društvenom nonsensu pokušava da pronađe posustali smisao, i tako ispita mogućnosti da se zadati, postojeći, uslovi prevladaju i promijene.

Press Office ATAK-a