KIC “Budo Tomović” – Program za petak, 13. novembar 2015.godine

 

KIC - Logotip

 
 

U petak, 13. novembra 2015. godine u KIC-u “Budo Tomović”, otvara se izložba slika pod nazivom „Odluka“ autorke Ane Grujičić, a biće održan i koncert poznatog švedskog gitariste i kompozitora Johanesa Molera (Johannes Möller).

 

Petak, 13. novembar, 19h

Ana Grujicic - Rad1Izložba slika pod nazivom „Odluka“ autorke Ane Grujičić biće otvorena u organizaciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u petak, 13.novembra, u holu KIC-a, u 19 časova.

Izložba će trajati do 26.novembra.

Ana Grujičić (1985) je rođena u Podgorici. Završila je specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2012.godine, odsjek vajarstvo u klasi profesora Milivoja Babovića. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Učestvovala je na kolektivnim izložbama ULUCG-a i u Beogradu, među kojima i na Festival “Devet” u beogradskoj Ciglani. Nakon prve samostalne izložbe u aprilu ove godine u podgoričkom Bluz baru, u KIC-u će se predstaviti sa devet akrilika na platnu pod nazivom „Odluka“.

Više info – Ana Grujičić, vajarka 067 855 577

 

Petak, 13. novembar, 20h

Poznati švedski gitarista i kompozitor Johanes Moler (Johannes Möller) premijerno će nastupiti u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa „Laureati međunarodnih takmičenja“ u petak, 13.novembra, u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Johanes MolerŠvedski gitarista i kompozitor Johanes Moler je osvojio publiku širom svijeta harizmatičnim i emotivnim nastupima. Godine 2010. osvojio je prvu nagradu na najprestižnijem gitarskom takmičenju koncertnih umjetnika vodeće organizacije za klasičnu gitaru – Američke fondacije za gitaru (Guitar Foundation of America).

Izvođačko umijeće Johanesa Molera doseže daleko iznad uobičajnih granica sviranja gitare. To je dokazao 2008.godine, pobjedom na holandskom takmičenju Vriendenkrans koje uključuje sve instrumentalne kategorije. Kao dio te nagrade njegovo ime je ugravirano na metalnu ploču koja se može vidjeti u Kraljevskoj koncertnoj dvorani (Concertgebouw) u Amsterdamu. Godine 2009. osvojio je još jednu prestižnu nagradu – European Guitar Award – koja se dodjeljuje gitaristima-kompozitorima za njihova originalna djela pisana za solo gitaru.

Johanes Moler je diplomirao sa počastima na Kraljevskom muzičkom koledžu gdje je studirao gitaru u klasama Gerija Rajana, Karlosa Bonela i kompoziciju u klasi Vilijama Mivala. Magistrirao je na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu u klasi Zorana Dukića. Kao student, bio je korisnik stipendije Kraljevskog konzervatorijuma koji mu je omogućio privatne časove kod Pavela Steidiloa u Češkoj i Dušana Bogdanovića u SAD. Drugu magistarsku diplomu dobio je na Konzervatorijumu u Amsterdamu gdje je studirao gitaru u klasi Leksa Eišenhada, a kompoziciju u klasi Ričarda Ajresoma.

Johan Moler svira gitaru – Martinez Jorge Godoy III-s.

Pored gore navedenih, na Molerovoj listi internacionalnih nagrada su i sljedeće:

Johanes Moler - 2• Prva nagrada na takmičenju “Ljunggrenska”, Švedska 2007;
• Treća nagrada na Internacionalnom takmičenju gitare u Heinsbergu i specijalna nagrada Žirija mladih, Njemačka 2005;
• Prva nagrada na Internacionalnoj platformi mladih muzičara u Bromsgrovu, Engleska, 2005;
• Treća nagrada na Internacionalnom takmičenju gitare u Iserlonz, Njemačka 2004;
• Treća nagrada na Sernanseli Internacionalnom gitarskom takmičenju u Sernanseliju, Portugal 2004;
• Treća nagrada na Internacionalnom takmičenju gitare u gradu Sinaia, Rumunija 2002;
• Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju gitare u Gvelsbergu, Njemačka 2002;
• Druga nagrada na takmičenju Mladih gitarista godine “Admira”, Engleska, 2001.

Johanes Moler koncertira širom svijeta, snimio je sedam albuma u izdanju renomiranih diskografskih kuća (Naxos, SFZ Records, Mel Bay Publications, Inc), u okviru kojih je uvrstio i svoje originalne kompozicije. Njegova autorska muzika je hvaljena po originalnom stilu, koji u sebi sadrži uticaje zapadne savremene muzike, minimalizma i muzike Istoka.

Više podataka o umjetniku možete naći na: http://johannesmoller.com/