KIC “Budo Tomović” – Program za utorak, 21.jun 2016. godine

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 
 

Promocija knjige “Znanje – kapital 21.vijeka

Promocija knjige “Znanje – kapital 21.vijeka“ autorke dr Ane Radunović biće organizovana u utorak, 21.juna, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će pored autorke govoriti: recenzent knjige prof.dr Đuro Kutlača, prof.dr Maja Baćović i predsjednik Upravnog odbora PRONE prof.dr Jovan Mirković.

Više info – Zerina Ćatović 069 155 628

 

Thomas Enhco Trio u KIC-u

Praznik muzike 21. jun Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ obilježiće koncertom mladog francuskog džez pijaniste Tome Enkoa, u utorak 21. juna, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

On će nastupiti sa svojim trijom u kojem su Žeremi Brijer, kontrabas i Nikola Šarlije, bubnjevi.

Koncert organizuju Francuski institut, KIC „Budo Tomović“ i udruženje Jazz Art.

Toma Enko - 1Toma Enko (Thomas Enhco, 1988 Paris) je multitalentovani mladi francuski pijanista pred kojim je svjetska karijera. Svira džez i klasičnu muziku, vokalni je izvođač, komponuje filmsku muziku, predaje u okviru radionica i želi da redovno svira sa velikim simfonijskim orkestrom.
Pijanista Toma Enko je osvojio prestižne nacionalne i internacionalne nagrade za džez: nominacija za prestižnu francusku nagradu “Pobjednici džeza” (Victoires du Jazz), u kategoriji “Album godine” za album “Feathers” (2015); Treća nagrada na internacionalnom pijanističkom takmičenju “Piano Jazz Martial Solal” (2010); nagrada “Zlatni Đango” (Django d`Or), u kategoriji “Novi talenat” za autorski album “Someday My Prince Will Come” (2010); Prva nagrada na prvom internacionalnom takmičenju džez orkestara u okviru festivala “Jazz à Montauban” sa svojom grupom “Thomas Enhco & Co.” (2011); FIPA d’Or, nagrada za najbolju originalnu muziku, za film “Pet strana svijeta” (u originalu naslov filma: Les Cinq Parties du Monde); 2013. godine osvojio je prestižnu nagradu “Pobjedinici džeza” (Victoire du Jazz) u kategoriji “Otkriće godine”.
Njegovi najznačajniji albumi su: Esquisse, u izdanju “Ames”, 2006; Someday My Prince Will Come, izdavač: “Blue in Green” (Japan), i “Ames” (Francuska), 2009; Fireflies, u izdanju “Label Bleu“, 2012; Feathers, izdavač: Verve Records, 2015; album „Funambules” u duetu sa Vasilenom Serafimovom na marimbi, Deutsche Grammophon, 2016.
Toma Enko je rastao u porodici umjetnika. Počeo je da uči violinu sa dvije godine, a par godina kasnije i klavir. Njegov otac Žan Etjen Koen Set, bivši direktor izdavačke kuće „Calmann Levy“ i vrsni pijanista je imao ogroman uticaj na malog Tomu, svirajući kompozicije Betovena i Baha. Njegova majka je istaknuta operska diva Karolin Kasadesi (Caroline Casadesus), kćerka poznatog francuskog dirigenta Kloda Kasadesija. Toma i njegov brat David, koji svira trubu, su počeli da se bave džezom kada su se njihovi roditelji razveli. Njihova majka se preudala za slavnog francuskog džez violinistu Didijera Lokvuda (Didier Lockwood), koji vodi školu džeza „Centre des Musiques Didier Lockwood“, gdje su Toma i David bili među prvim učenicima. Tu je učio od najboljih francuskih i internacionalnih umjetnika (Mike Stern, Biréli Lagrène, André Ceccarelli itd).
Sa četrnaest godina je osnovao svoju grupu Thomas Enhco & Co. Mladog Enka je zapazio i američki bubnjar Piter Erskin (Peter Erskine), koji je sarađivao na njegovom prvom albumu (album Esquisse je izdat 2006). Sa šestaest godina je bio primljen da studira na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu na odsjeku za džez i improvizaovanu muziku. Od 2006 do 2009. koristio je stipendiju akcionog fonda Sacem, za pomoć u razvoju karijere.

Toma Enko - 2

Kroz Enkovo izvođenje i komponovanje muzike, se ogleda i njegova ličnost: romantika, intezivne emocije sa osjećajem za ljepotu i harmoniju, originalnost, jedinstvenost. On svira ono što poželi, a to može biti klasična muzika u jednom trenutku, a džez već u sljedećem. Slušanje solo nastupa Tome Enkoa je veliko iskustvo. Po mišljenju kritičara Elkea Bekmana, radi se o pijanisti izuzetne virtuoznosti i senzibilnosti: „Prijatno je gledati kako vješto koristi cijeli spektar klavira svirajući sa lijevom i desnom rukom unakrsno, kako bi dobio „punoću“ klavira uz mekan i intiman zvuk“.

Tokom svoje mlade karijere Enko je nastupao pored vrsnih muzičkih imena kao što su: džez diva Di Di Bridžvoter, kontrabasisti Ron Karter i Toma Brameri, pijanista Mekkoj Tiner, violinista Didije Lokvud, solo pjevačica Karolin Kasadesi, gitarista Bireli Lagren, klasični violinisti Maksim Vengerov i Vadim Rjepin, i drugi.
Nastupao je širom Francuske, u okviru trodnevnog klavirskog festivala u Belgiji, kao i Džez festivala „North Sea“ na obali sjevernog mora u Holandiji, zatim u Japanu, SAD, Africi i u dalekom Istoku.
Pored toga što svira kao solo pijanista, Enko takođe nastupa i sa bugraskom umjetnicom Vasilenom Serafimovom, perkusionistkinjom i virtuozom na marimbi, sa kojom je nedavno snimio album u izdanju Dojče Gramofona. Često svira sa svojim trijom koji pored njega, čine bubnjar Nikola Šarlie (Nicolas Charlier) i kontrabasista Žeremi Brijer (Jeremy Bruyère), sa kojima će nastupiti na koncertu u Podgorici. U okviru trija on istražuje i miješa elemente koji čine njegovu kulturu (džez, klasična muzika i prop-rok) sa fantastičnom energijom i inteligencijom.