KIC „Budo Tomović“ – Vokalni duo braća Teofilović

 

KIC - Logotip

 
 

Autentični interpretatori balkanske izvorne muzike vokalni duo braća Teofilović prirediće koncert u organizaciji Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ u srijedu, 2.septembra 2015. godine, u Sali DODEST, sa početkom u 21 sat. Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti svakog radnog dana po cijeni od 5 eura. 

 

Braca Teofilovici - 3

 

Na zadovoljstvo brojnih poštovaoca i ljubitelja njihovog rada, poznati vokalni duo predstaviće se sa proširenim repertoarom koji će pored balkanske muzike sadržati i pjesme iz Crne Gore.

Napominjemo da su Teofilovići 2007.godine prvi put nastupali na sceni KIC-a u društvu renomiranog gitariste Miroslava Tadića.

Braca Teofilovici - 1Teofilovići su snimili preko četrdeset pjesama, od kojih se petnaest našlo na albumu “Čuvari sna”. Nastupali su na mnogim festivalima i muzičkim smotrama u zemlji, a maja 1997. predstavljali su Jugoslaviju na etno-festivalu u Trondhajmu (Norveška), u organizaciji evropske RTV asocijacije CIROM. Jula 1998. učestvovali su na etno-festivalu u Sloveniji, a avgusta 1999. bili su gosti etno-kampa u Skoplju (Makedonija). Učešće na koncertu Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića oktobra 1999. propraćeno je ovacijama publike – zajednička verzija standarda “Kaleš bre Anđo”, izvedena tom prilikom, spada u onu najrjeđu vrstu pozitivnih koncertnih ekscesa, koji se kasnije dugo pamte i prepričavaju. Braca Teofilovici - 2Njihovi koncerti u beogradskom Domu omladine 4. i 5. novembra 1999. pretvorili su se u istinski trijumf i jedan od događaja sezone. Početkom decembra sa izuzetnim uspjehom učestvovali su na Džez festivalu u Kanjiži. Krajem jula 2000. imali su seriju nastupa na međunarodnom festivalu “Wasshoi 2000” u Osaki (Japan), gdje su učestvovali kao zvanični predstavnici Jugoslavije. Kao gosti na njihovim nastupima pojavljuju se vanserijski izvođači na tradicionalnim instrumentima Žorž Grujić (gajde, rog, duduk, kaval) i Dušan Đukić (tapan, udaraljke).

Repertoar Teofilovića sažima više od dva vijeka tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona. Mnoge od pjesama koje Radiša i Ratko izvode bile su sakrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, a mnoge su sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im iznova izvorna značenja i emocije ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Više podataka o vokalnom duu možete naći na sajtu: http://www.teofilovici.rs/