Kjubrikov producent u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

 

Kraljevsko pozoriste Zetski dom na Cetinju

 
 

Kraljevsko pozorište Zetski dom, u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, će 18. i 19. februara 2014.godine imati priliku da u okviru programa Dani stvaralaca ugosti svjetski poznatog producenta Jana Harlana, prepoznatljivog po svom radu na filmovima Stanley Kubricka. Prvu noć programa, 18. februara u 18.00h, publika će imati priliku da vidi čuveno Kjubrikovo ostvarenje “Paklena pomorandža” ( “A clockwork orange” ), nakon čega slijedi i razgovor sa Jan Harlanom. Druga noć, 19. februar, je predviđena za projekciju Kjubrikovog filma “Širom zatvorenih očiju” (“Eyes wide shut”), takođe u 18.00h. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

U okviru manifestacije Dani stvaralaca koja ima za cilj da ugosti i promoviše stvaraoce kako iz regiona tako i šire, i predstavi crnogorskoj publici njihov stvaralački opus, Kraljevsko pozorište Zetski dom ove godine svoj ciklus otvara gostovanjem svjetski poznatog filmskog producenta Jana Harlana. Svjetska javnost Jana Harlana najviše zna po njegovoj saradnji sa čuvenim rediteljem Stenli Kjubrikom, i po produkciji nekih od možda najčuvenijih filmova svjetske kinematografije. Crnogorska publika će imati priliku da dva dana (18. i 19. februara) u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, prisustvuje projekcijama filmova “Paklena pomorandža” i “Širom zatvorenih očiju”, sa početkom u 18.00h.

Pored toga, publika će biti u prilici da nakon projekcije filma Paklena pomorandža (18.februara), prisustvuje razgovoru sa ovim istaknutim producentom i tako sazna nešto više o samoj produkciji pomenutih filmova, kao i Harlanovoj saradnji sa Kjubrikom i njihovom zajedničkom profesionalnom iskustvu.

Svoj rad sa Stanley Kubrickom Jan Harlan je započeo kao istraživač na nikad snimljenom filmu “Napoleon”. Nakon toga, počeo je da radi kao izvršni producent na filmovima Barry Lyndon (1975), The shining (1980), Full Metal Jacket (1987), Eyes wide shut (1999), i bio je asistent produkcije na filmu A clockwork orange (1971). Pored toga, sarađivao je na projektu Artificial Intelligence: AI (2001), koji je kolaboracija između Kjubrika i Steven Spielberga. Pored svog angažmana kao producent, Harlan se oprobao i u rediteljskim vodama, te je 2001.godine režirao dokumentarni film “Stanley Kubrick: A Life in Pictures”, posvećen životu i karijeri ovog velikog reditelja.