Knjiga poezije “Plavi krug”

 

24. decembar 2011.
Bar, Dvorac kralja Nikole, 19h.

 

Promocija knjige Milosava Đokovića
“Plavi krug”

 

 

U okviru izdavačke produkcije barskog Kulturnog centra, ovih dana je iz štampe izašla knjiga poezije naslovljena „Plavi krug“, čiji je autor Milosav Đoković iz Bara. Njena promocija će se održati u balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole, u subotu, 24. decembra 2011. godine u 19,00 sati.

Riječ je o zanimljivoj zbirci koju čini četrdeset šest pjesama komponovanih u četiri ciklusa: „Plovimo poljima sna“, „Iz ove gluve samoće“, „Zavičajne nesanice“ i „Dvije posvete“. Nastali u trenucima kada su se u pjesnikovoj duši prožimala sjećanja na minule dane sa stvarnošću koja ga okružuje, ovi topli i iskreni stihovi, posebno pjesme posvećene majci, plijene emotivnošću koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kako to na kraju knjige, u tekstu Umjesto recenzije, zapisa pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev: …“ Mnoge pjesme Milosava Đokovića imaju suzu, komad srca i dušin dukat i same nam se nude kao da su naše“… A sam autor je istakao: „Ovaj rukopis je skromni pokušaj da stihovima izrazim svoj doživljaj svijeta, sebe i ljude iz najbližeg okruženja i to sakrijem od vela zaborava“.

Kao prvijenac pjesnika u poodmaklim godinama, po zanimanju ekonomiste koji obavlja poslove pomoćnika direktora za ekonomska i tehnička pitanja u čelnoj ustanovi kulture u Baru, pjesnička knjiga „Plavi krug“ pokazuje da nema pravila kada je u pitanju dar za stvaranje lijepe pisane riječi.

U programu, pored autora, učestvuju: prof.dr Draško Došljak, pjesnici Miroslav Jovanović Timotijev i Rajko Joličić, dramski umjetnik Dragiša Simović, direktor Kulturnog centra Bar Ćazim Nikezić, koji će govoriti u ime izdavača i urednica knjige Mila Čordašević, a za muzički dio večeri pobrinuće se Safet Drljan, profesor harmonike.